Lokalne vijesti

Tehnoline telekom

13.09.2021

Udruga Kreativna akademija Labin poziva građane na sudjelovanje u projektu PROZORI LABINSKIH LEGENDI

Projekt PROZORI LABINSKI LEGENDI provodi udruga Kreativna akademija Labin, u partnerstvu sa Gradom Labinom i TZ Grada Labina, u cilju aktivnog uključivanja građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu okruglih stolova i umjetničke aktivnosti oslikavanja u starogradskoj jezgri Labina 6 murala s prikazom osoba i ličnosti koji su ostavili snažan trag na području Labinštine.U starogradskoj jezgri Labina, na javnim zgradama (muzej, općinski sud, zgrade u vlasništvu Crkve) postoji određen broj "zazidanih" vrata i prozora, nekadašnjih otvora koji su iz nekog razloga u prošlosti zazidani te najčešće prefarbani u boju fasade ("slijepi" otvori). 

Tijekom pripreme projektnog prijedloga navedeni otvori u suradnji sa partnerima u projektu su se mapirali te definirao optimalan broj s obzirom na ciljeve projekta, raspoloživa financijska sredstva te vremenskim trajanjem provedbe. Nositelj i partneri u projektu također su odabrali ključne osobe koje bi se obuhvatile na muralima, no o konačnoj će listi odlučivati i građani – kroz online anketu koju provodi partner u projektu Grad Labin, a dostupna je na linku.

Uz anketiranje, udruga poziva građane i predstavnike organizacija civilnog društva, ustanova i mjesnih odbora na području Labina na sudjelovanje u okruglom stolu na kojem će se predstaviti mogućnosti i primjeri dobre prakse provedbe umjetničkih aktivnosti sa ciljem očuvanja, valorizacije i promocije lokalnog ili regionalnog identiteta, tradicije, kulture i običaja. Tijekom provedbe okruglog stola organizacija civilnog društva i ustanove u kulturi predstavit će svoje primjere dobrih praksi, ali i sve izazove i poteškoće koje su se dogodile tijekom pripreme i provedbe aktivnosti. Kroz zajednički dijalog s građanima i predstavnicima donositelja odluka predstavit će se mogućnosti za provedbu sličnih aktivnosti na području Labinštine s posebnim naglaskom na uključivanju građana i razvoj volonterstva kako bi se povećao društveni kapital u lokalnoj zajednici te doprinijelo rješavanju zajedničkih problema. 

Okrugli stol održat će se ove srijede, 15. rujna s početkom u 18 sati, na platou ispred Narodnog muzeja Labin u labinskom starom gradu. Prisustvovanje okruglom stolu je slobodno za sve građane, no uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i sukladno tome ograničen broj okupljenih osoba. Nakon provedbe online ankete te formiranja mješovite grupe polaznika od najmanje 10 polaznika udruga nositelj organizirat će aktivnosti provedbe likovnih radionica na otvorenom (u skladu sa epidemiološkim mjerama) koje će uključivati tematsko slikanje (na temelju dostupnih fotografija) s prijavljenim polaznicima radionica. 

Polaznici će slikali bojom na već pripremljenim podlogama, pod vodstvom mentora – voditelja projekta. Gotovi radovi montirati će se na unaprijed utvrđenim lokacijama, a kao završetak provedbe aktivnosti predviđeno je svečano otvaranje stalne postave radova te izrada karte murala. Ova trajna umjetnička intervencija u prostoru, osim što će svojim temama i motivima referirati na zasluženo važne povijesne ličnosti izravno vezane uz labinsku starogradsku jezgru, oplemenit će na inovativan i atraktivan način nekoliko važnih i frekventnih točaka labinske starogradske jezgre. 

Pozicioniranje murala u „slijepim otvorima“ povijesnih građevina korak je ka urbanoj, kulturno-umjetničkoj i turističkoj revitalizaciji starog Labina. Udruga poziva sve zainteresirane za sudjelovanje u projektu (likovne radionice na otvorenom) da se jave na kontakt broj 099 7301 440 ili na e-mail info@kreativna-akademija.hr