Novosti

Tehnoline telekom

14.09.2021

Zdravko Milić na izložbi posvećenoj 700. godišnjici smrti Dantea Aligherija

U organizaciji Fondacije De Claricini Dornpacher predstavljena je velika izložba Zdravka Milića, Lorenza Viscidi Bluera i Piera De Martina u galerijskom prostoru crkve Santa Maria dei Battuti u Cividaleu dei Friuli. Izložba je posvećena 700. godišnjici smrti Dantea Aligherija i njegovoj Božanstvenoj komediji (Pakao, Čistilište i Raj) pod zajedničkim naslovom „Na tragu Dantea prema beskonačnosti“, a kustos i voditelj čitavog projekta je povjesničar umjetnosti Enzo Santese.

„Zdravko Milić transponira metafizičku ideju ucjepljujući je u svoju stvarnost, istarsku, aludirajući na profil Učke, moćan reljef na hrvatskom teritoriju koji dominira Kvarnerskim krajem. Ističe se na masivu pozadine minimalnim izbočinama, zaobljenih i isprekidanih linija, kao strukturna zrna televizijskih ekrana i telematike……

Danteovo putovanje ide prema metafizičkim horizontima i, stoga, još više konceptleta dobiva precizne konotacije uspostavljanjem pozadine njegovih grupiranih prijedloga u sintezi Dantedroma, fizički trag upućivanja na vlastitu zemlju, Istru, koja je ponavljajući u svojoj prolaznosti s kapacitetom ikona koja se uvijek odnosi na bazu polazak kako biste započeli zamišljenu orbitu svijet "izvan". Odavde do Mjeseca put je kratak ako gorivo daje materija Dante, kao svojevrsni vademekum za međuzvjezdani obilazak s naznakom točke na kojoj treba zaustaviti pogled…“, kaže se u predgovoru kataloga o Milićevim radovima, izloženih deset slika većih dimenzija. Izložba ostaje otvorena do 3. listopada.