Novosti

27.09.2021

Rabac i Labin domaćini 5. etape biciklističke utrke CRO Race - TV prijenos u čak 190 zemalja svijeta

CRO Race će se održati od 28. rujna do 3. listopada

Šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race održat će se od 28. rujna do 3. listopada te ugostiti dvadesetak biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije, kroz šest etapa, na trasi većoj od 1.000 kilometara diljem Hrvatske. I ove će godine utrka CRO Race ponuditi brojna uzbuđenja i atrakcije, a prolazit će kroz trinaest županija te obuhvatiti neke već poznate, ali i nove destinacije.

Uz vrhunska sportska uzbuđenja i zvučna biciklistička imena ovo je jedinstven projekt kojim promoviramo Hrvatsku u više od 190 zemalja svijeta. Ne čudi što utrku CRO Race zovu najljepšom razglednicom Hrvatske jer mi cijelu našu zemlju tijekom tih šest dana prikazujemo iz zraka i pretvaramo u jedinstvenu sportsku arenu", izjavio je Vladimir Miholjević, bivši hrvatski biciklist i direktor tvrtke Top Sport Events koja je uspješno organizirala svih prethodnih pet izdanja utrke kroz Hrvatsku.

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija, izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O. televizijski signal emitirat će se na šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – u čak 190 zemalja. „Zahvaljujem svim državnim institucijama, županijama i gradovima te partnerima i sponzorima što su jednako kao i mi motivirani da svijetu pokažemo kako smo spremni ugostiti manifestaciju na ovako visokoj natjecateljskoj razini te da smo zemlja koja stremi sportskim uspjesima i može zadiviti cijeli svijet svojim prirodnim ljepotama i baštinom", istaknuo je Miholjević.

Uvrštenje utrke u kalendar Svjetske biciklističke organizacije (UCI) i rang kvalifikacije utrke 2.1 potvrda je odličnog statusa koji CRO Race ima u biciklističkom svijetu. Miholjević također dodaje kako je lista momčadi i ove godine impresivna – timovi Jumbo Visma, Bike Exchange, Israel Start-Up Nation i Bahrain Victorious samo su neki od onih koji su najavili svoj dolazak. To uvelike podsjeća na prethodna izdanja utrke, kad smo u Hrvatskoj imali prilike vidjeti jedne od najvećih imena profesionalnog biciklizma poput Vincenza Nibalija, Marka Cavendisha, Tadeja Pogačara, Primoža Roglića, Adama Yatesa i drugih.

Utrka i ove godine starta iz Osijeka, prolazi kroz Ludbreg, a završava u Varaždinu. Tu uvodnu i ujedno najdužu etapu od 237 kilometara krasi pretežno ravničarski kraj, ali bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li bjegovi biciklista od glavne grupe ili vjetar utjecati na grupni sprint na središnjem varaždinskom trgu. Dodatno uzbuđenje u etapi donijet će bonifikacijski sprintevi u Slatini, Koprivnici i u prvom prolasku kroz cilj u Varaždinu. Drugu etapu otvara grad Slunj te se potom biciklisti spuštaju u Ličko-senjsku županiju koja će s finišem u gradu Otočcu prvi put pružiti domaćinstvo završetku jedne etape. Etapa će obuhvatiti biser nacionalnih parkova Plitvička jezera, a za bonifikacijske sekunde biciklisti će se boriti u Perušiću i prvom prolasku kroz Otočac. Cijela se karavana nakon toga seli na obalu, točnije u Primošten odakle će treća etapa duga 167 kilometara voditi kroz Rogoznicu do cilja u Makarskoj. Uzbuđenja neće nedostajati na izuzetno tehnički zahtjevnim prolascima kroz Tučepi, Podgoru i Igrane te najjužnijoj točki ovogodišnje utrke – Živogošću. Četvrta etapa starta u Zadru te preko Starigrada Paklenice nastavlja dinamičnom vožnjom po Jadranskoj magistrali, vodi bicikliste do bonifikacijskog cilja u Senju pa do cilja u Crikvenici. Početak pete etape, koja zahvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, smješten je u Rabac, s prolaskom kroz Pazin, Kastav, Viškovo i Rijeku te završetkom u Opatiji. Završna, šesta etapa, startat će u Samoboru s prolaskom kroz Svetu Nedelju, Veliku Goricu, Dugo Selo i Vrbovec te posljednji brdski cilj utrke u Svetom Ivanu Zelini nakon kojeg će završiti u Zagrebu.

Posebno vrijedi istaknuti drugi po redu Kids CRO Race, utrku za djecu na virtualnim trenažerima koja će i ove godine krasiti utrku. Projekt će se provesti u suradnji sa školama, a ukupni pobjednik bit će proglašen na glavnoj pozornici u Zagrebu 3. listopada 2021. Takvom vrstom događanja, ističu iz organizacije, želi se potaknuti mlađe generacije na sport i rekreaciju.

Utrci se zasigurno raduje i cjelokupna hrvatska javnost koja je u proteklim izdanjima pokazala svoju strast prilikom prolaska biciklista kroz gradove i mjesta diljem naše zemlje. Tako smo 2019. na utrci CRO Race imali prilike vidjeti razna folklorna društva po Slavoniji, zvončare u okolici Rijeke, Omiške gusare, srednjovjekovne vitezove u Svetom Ivanu Zelini pa čak i Spidermana na Biokovu, koji su bili i više nego gromoglasna podrška biciklistima. CRO Race je bitna sportska manifestacija koja ne samo da promovira biciklizam kao sport, već promocijom prirodnih ljepota i kulturne baštine Hrvatsku stavlja na kartu najatraktivnijih cikloturističkih destinacija svijeta.

Trasa ovogodišnjeg CRO Racea izrazito atraktivna

Početak šestog izdanja međunarodne biciklističke utrke CRO Race, koje će biti održano od 28. rujna do 3. listopada, predstavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku, dan uoči starta utrke.

Direktor utrke Vladimir Miholjević kazao je je zajedno sa svojim suradnicima sretan što je usprkos situaciji koja nije jednostavna uspio postaviti ovogodišnju utrku na noge. „Na startu će se ukupno naći 20 ekipa, od toga četiri s World Tour licencom, sedam Pro Continental timova i devet Continental timova. U momčadi Androni Giocattoli – Sidermec i hrvatski je vozač Josip Rumac, koji je 2012. godine osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji, dok će u Continental ekipama biti još pet hrvatskih vozača. Nadam se kako će ova utrka promovirati i razvoj biciklizma, kako na natjecateljskoj, tako i na rekreativnoj razini, jer vidimo kakav publicitet uživaju naši susjedi Slovenci zahvaljujući uspjesima njihovih biciklista", rekao je Miholjević.

Kao i prije dvije godine, CRO Race se održava u jesenskom terminu, odnosno nakon svjetskog prvenstva, a prije posljednje utrke kalendara World Toura Il Lombardije što je utjecalo i na trasu utrke. „S obzirom na jesenski termin, promijenili smo i koncepciju utrke. Više ovo nije priprema za Giro pa nema epskih uspona poput Učke ili Biokova. Ovogodišnje etape bit će nervozne, tehnički zahtjevne, ali vozači moraju biti i eksplozivni", dodao je Miholjević.

Tehnički direktor utrke Luka Mišović u predstavljanju svih etapa dodao je kako očekuje da će borba za ukupnog pobjednika biti neizvjesna sve do posljednje etape u nedjelju u Zagrebu.

Jedan od glavnih kandidata za pobjedu na CRO Raceu 29-godišnji je Simon Yates, član australske momčadi Team BikeExchange, brat blizanac pobjednika posljednjeg izdanja utrke Adama Yatesa. Simon Yates je vozač s najvećim pedigreom među vozačima koji su ovoga tjedna stigli u Hrvatsku, 2018. godine osvojio je La Vueltu, ove je godine bio treći na Giru d'Italia uz jednu etapnu pobjedu, a može se pohvaliti kako je u karijeri slavio u etapama na sva tri grand toura – Giro d'Italia, Tour de France i La Vuelta.

Yates je imao odličan prvi dio ove godine. Uz treće mjesto na Giru bio je i pobjednik jednotjedne utrke Tour of the Alps u travnju, no uslijedila je ozljeda i odustajanja tijekom Tour de Francea. „Trasa pokazuje kako će ovo biti zahtjevna utrka, a mi smo ovdje došli s momčadi koja može biti agresivna i preuzeti kontrolu utrke. Vrlo brzo ću vidjeti kako se osjećam, u kakvom sam stanju i mogu li se upustiti u borbu za ukupnu pobjedu", izjavio je Yates.

Upitan je li razgovarao s bratom Adamom u vezi utrke, Simon Yates je odgovorio: „Baš sam prošlog tjedna trenirao s Adamom u Andori gdje obojica živimo i rekao mi je da se radi o puno težoj utrci no što to sama trasa pokazuje. Razlog je i taj što je kraj sezone pa su različiti vozači u različitoj formi. Po onom što sam vidio, meni po profilu najviše odgovaraju treća, četvrta i peta etapa. Teško mi je procijeniti stanje vozača u ostalim momčadima što se najvećih konkurenata za ukupnu pobjedu tiče, ali zasigurno ću najviše pozornosti obratiti na preostale tri World Tour ekipe". Dodao je da je prvi put u Hrvatskoj te se veseli vidjeti prirodne ljepote naše zemlje, posebno naglasivši dvije etape koje prate obalnu liniju i najavivši da bi uskoro mogao doći i na odmor u Hrvatsku.

Najjači hrvatski adut bit će 26-godišnji Josip Rumac iz talijanske momčadi Androni Giocattoli – Sidermec. On je nastupio na četiri od pet dosadašnjih utrka propustivši samo izdanje 2017. „Ovogodišnja trasa atraktivnija je od prethodnih, dosada smo uvijek imali jednu etapu koja je završavala na vrhu uspona i znali smo da će ona biti odlučujuća. Sada nije tako. Što se moje ekipe tiče, uzeli smo vozače kojima najviše odgovara ruta, a što se rezultata tiče, ići ćemo etapu po etapu. Zasigurno će moja prednost biti što poznajem ceste – cilj u Varaždinu isti je kao i 2016., u Makarskoj i Crikvenici također su već bili ciljevi, a Učka i Opatija su mi domaći teren, dok je krug po Zagrebu također već poznat", rekao je Rumac, dodavši kako mnogi biciklisti i nakon završetka utrke planiraju ostati u Hrvatskoj na odmoru. „Dosta vozača mi je reklo da na utrku dolazi zbog krajolika, a posebno se po ljepoti ističe etapa od Zadra do Crikvenice."

S obzirom na konfiguraciju terena, očekuje se kako bi u nekoliko etapa o pobjedniku mogao odlučivati završni sprint, a u takvim okolnostima najveći kandidati za prvo mjesto u etapi bit će Nijemac Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Izraelac Itamar Einhorn (Israel Start-Up Nation), Australac Kaden Groves (Team BixeExchange), Španjolac Izaga Jon Aberasturi (Caja Rural-Seguros RGA) te Norvežanin Markus Hoelgaard (Uno-X Pro Cycling Team).

Napominjemo kako je start zatvorene vožnje u Rapcu zakazan za subotu u 10:30, a start utrke u Labinu je 20 minuta kasnije. Biciklisti će potom proći kroz Kapelicu, pa opet kroz Labin, Voziliće, Kršan, Potpićan preko Pazina, Cerovlja, Vranje, Poklona na Učki, preko Rijeke sve do cilja u Opatiji koji je predviđen za 14:00 sati.