Lokalne vijesti

02.11.2021

Sutra treća tematska radionica MKS-a posvećena Ivanu Kožariću

Udruga Meditaranski kiparski simpozij organizira sutra u Parku skulptura Duborova treću tematsku radionicu za djecu, ovog puta posvećenu Ivanu Kožariću, povodom 100. godišnjice njegogov rođenja.

Radionica će se održati s početkom u 11 sati, a trajat će do 13 sati u prostoru info centra Kocka na ulazu u Park skulptura Dubrova. Prijave za radionicu su moguće na mail info@parkdubrova.eu ili na broj telefona 092 298 9595 (Renata), a namijenjene su djeci od 8 do 9 godina uz ograničen broj sudionika.

Ovo nije radionica repliciranja radova Ivana Kožarića, ovo je radionica o primjeni njegove ideologije. Taj je veliki umjetnik, veliki čovjek, svoju smjelost i slobodoumnost prenosio kroz svoj lik, ali i kroz radove u skulpturi, crtežu ili mozaiku (koji čini jednu dionicu Bijele ceste, Andautonijska cesta 2006. u našem Parku skulptura Dubrova). Kožarićevu slobodoumnost i smjelost iščitava se i iz njegovih zabilješki duševnih, duhovnih i stvaralačkih stanja i raspoloženja, kroz koje ističe svoju trenutnu prisutnost i stav. Zapisane misli, uzvici i slogani često se javljaju uz skice - autoportretne crtačke refleksije.

Radionica ima u cilju oslobađanje ukalupljenih misli, naučenih fraza koje se nerijetkoupotrebljavaju u javnom izricanju emocija, želja i stavova. Rezultat će biti pročišćene, iskrene i jasno verbalizirane misli polaznika, uz pridružene autoportrete.

“Motivi i teme kojima se Ivan Kožarić bavio poslužit će nam u promišljanju i razvoju svakog pojedinog rada. Misli i trenutni svjetonazori djece-polaznika su ne samo dovoljno dobri, već dragocjeni u svojoj neokaljanosti, zato ih na radionici bilježimo - dok postoje. Kožarićeve misli ostale su čiste, a razina svijesti viša. Zato je domaća zadaća roditelja polaznika ove radionice, ali i nas ostalih, poticati najmlađe da ostanu ondje, dok su još ondje; u svojoj veličini, prisutnosti i slobodi.”, poručuje autorica koncepta radionica umjetnica Marina Rajšić

Program edukativnih šetnji i radionica za djecu i mlade financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.