Lokalne vijesti

05.11.2021

Školama i vrtićima više od 2 milijuna kuna FLAG-a Alba

U labinskom Circolu danas je održana svečanost dodjele Odluka o odabiru projekta u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba. Riječ je o dodjeli deset Odluka o odabiru bespovratnih sredstava pretežito odgojno-obrazovnim ustanovama sa područja FLAG-a Alba, odnosno s područja Labinštine ukupne vrijednosti 2.154.310,84 HRK

Sredstva javne potpore osigurana su iz proračuna Europske unije (85%) i Republike Hrvatske (15%). Posebno me veseli, rekla je tom prigodom voditeljica FLAF-a Alba Mirela Faraguna da su se na natječaj javile sve škole i gotovo svi dječji vrtići Labinštine: (ton – Mirela Faraguna). FLAG je, dodala je dosad osigurao više od 11 milijuna kuna za provedbu natječaja: (ton – Mirela Faraguna 1). Dobitnicima potpora, a intenzitet potpore iznosi 100%, čestitao je i predsjednik FLAG-a Alba Robert Mohorović kazavši kako današnje odluke o financiranju 10 projekata: (ton – Robert Mohorović). 

Gradu Labinu za projekt „More-Hvala“ dodijeljena je potpora od 1.08.370 tisuća kuna kojima će se opremiti i rekonstruirati kuhinja Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ te opremiti kuhinja Osnovne škole Matije Vlačića i Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac. Za projekt „Ribice jesti, zdravo se hraniti“ Osnovnoj školi Vitomir Širola Pajo Nedešćina pripalo je 54.178,35 kuna, a Osnovnoj školi Ivana Batelića Raša za projekt „Vrića ribe – bokun zdravlja“ 64.992,78 kuna. Projekt Dječjeg vrtića „Lišnjak“ Pićan „Pametne glavice jedu ribice“ dobio je 117.075 kuna, a projekt Dječjeg vrtića „Kockica“ Kršan „Morsko blago – jedem zdravo“ 128.612,23 kune. Centru „Liče Faraguna“ je za projekt „Opremanje školske kuhinje“ dodijeljen iznos od 153.275,66 kuna, a Osnovnoj školi Ivana Gorna Kovačića Čepić za projekt „Uz obilje morske radosti – djeca će zdravo odrasti“ 161.540,14 kuna. Poptoru od 93,903 kune je za projekt „Riba ribi grize rep“ ostavarila Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićan, a Srednja škola Mate Blažine dobila je za projekt „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji“ 200.363,68 kuna. Turističkoj zajednici Grada Labina je za projekt „Labin Fish Republic“ dodijeljena potpora od 100 tisuća kuna. 

Zahvaljujući na potpori labinski gradonačelnik Valter Glavičić pohvalio je, kako je kazao mladu ekipu FLAG-a na čelu s voditeljicom Mirelom Faraguna i predsjednikom Robertom Mohorovićem na svemu dosad učinjenom: (ton – Valter Glavičić), zaključio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.