Lokalne vijesti

26.11.2021

Položen vijenac povodom obljetnice smrti Giuseppine Martinuzzi

Povodom 96. obljetnice smrti labinske učiteljice, spisateljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi cvijeće na njezin grob na Gradskom groblju položili su danas gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, predsjednica Zajednice Talijana Labin Daniela Mohorović, izvršni predsjednik Zajednice Talijana Labin Tullio Vorano, članica Zajednice Talijana Marija Vorano te kustosica Narodnog muzeja Labin Olja Višković.

Giuseppina Martinuzzi rođena je 14. veljače 1844. godine u dobrostojećoj obitelji u Labinu kao kći Antonije Luis i Giovannija Pietra Martinuzzija. Početkom 20. stoljeća započela je aktivan politički život. Zastupala je ideju socijalizma ili kako ga je nazivala "humanog socijalizma" te je bila, ako ne prva, onda jedna od prvih socijalistica uopće.

Učiteljica iz Starog Grada, mirovinu je dočekala u rodnom Labinu. Umrla je u noći 25. studenog 1925. godine, a njezin je grobni spomenik na gradskom groblju u Labinu nadvišen jednim stupom od bijelog istarskog kamena s plamenom koji treperi na vjetru, postao mjesto koje na jednostavnom kamenom natpisu nosi samo ime.