Lokalne vijesti

19.06.2022

Više od 200 posjetitelja na manifestaciji ''Wine & Gourmet day'' u Općini Sveta Nedelja!

Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja, u suradnji s vinarima Fuhtar (OPG Piero Licul), Matiška (OPG Redento Kiršić) i Romeo (OPG Romeo Licul) iz Nedešćine te s agroturizmima Cerovac (OPG Načinović), Giovanna Allegra (OPG Mekiš) i Kaštel Pineta (OPG Radićanin) manifestacijom "Wine & Gourmet day“ 18. lipnja 2022. godine uspješno je otvorila još jednu turističku sezonu.

U terminu od 17.00 do ranih jutarnjih sati vinari su nudili neograničenu konzumaciju njihovih vina. S jednom kupljenom čašom po promotivnoj cijeni od 50 kn, moglo se kušati vina svih troje vinara. Za veselu atmosferu pobrinuo se Frula band koji je obilazio sve tri vinarije te kao iznenađenje harmonikaši Aleks Juričić, Nino Kiršić Belin i Moris Gržan.

U vinariji Fuhtar degustirala su se vina: malvazija istarska, morska malvazija, teran, teran&vruja, merlot, muškat žuti i rose. Kod Matiške su vinoljupci mogli kušati malvaziju, muškat, refošk i rose, a kod Romea malvaziju, teran, muškat, merlot i cabernet sauvignon.

Procjenjuje se da je kroz sve tri vinarije prošlo više od 200 gostiju, što je vrlo dobar odaziv.

Osim domaćih mještana, posjetitelja je bilo i od ostalih dijelova Hrvatske, a od stranaca najviše Nijemaca, Austrijanaca, Nizozemaca, Slovenaca, Talijana i ostalih.

Značajan broj gostiju posjetio je i agroturizme koji su nudili ukusna jela po promotivnoj cijeni od 130 kuna za meni od tri slijeda te su pritom dobili mali znak pažnje - sapun od smilja OPG-a Dean Bastijanić iz Županića.

Specijaliteti koji su se nudili u agroturizmu Cerovac su istarski pijat (domaći pršut, domaća salama i sir), fuži sa žgvacetom od kokoše, blinci. Agroturizam Giovanna Allegra je nudio minestron od ječma i sviježeg proljetnog povća s kockicama prepečenog kruha, zeleno žute njoke sa žvagcetom od telećeg i janjećeg mesa te labinske krafe s kremom od naranče i kurkume. U agroturizmu Kaštel Pineta posjetitelji su kušali hladnu platu (zarebanjak, panceta, kozji sir), lazanje sa šugom od kozlića te domaći sladoled od smokve i krokant od oraha s preljevom od šumskog voća.

Kod svih sudionika manifestacije bila je i kutija kojom se prikupljaju donacije za humanitarnu akciju "Svi za Davida", a provodi ju Udruga žena Sv. Nedelja "Mendula" Nedešćina.

Manifestacija je započela 2020. godine kada se TZO Sv. Nedelja s vinarima Nedešćine, koji su imali otvorena vrata svojih podruma, uključila u inicijativu oživljavanja turizma u Istri „OTVARANJE TURISTIČKE GODINE 2020.“ u organizaciji Upravnog odjela za turizam Istarske županije. Manifestacija se pokazala izuzetno uspješnom, tako da se nastavilo s njezinom organizacijom.

Organizatori i sudionici su vrlo zadovoljni odazivom te se iskreno zahvaljuju svim posjetiteljima i medijima na podršci, priopćili su iz Turističke zajednice.

FOTO: Dual photography za TZO Sv. Nedelja