Scena

03.07.2022

Predstavljen program 22. sezone Kazališta Ulysses

Na konferenciji za medije održanoj 1. srpnja u zagrebačkom Velvet Cafeu predstavljen je program 22. sezone kazališta Ulysses, koja će se održati od 16. srpnja do 30. kolovoza na Velikom i Malom Brijunu. Program su predstavili osnivač kazališta Rade Šerbedžija, umjetnička voditeljica Lenka Udovički, direktor Duško Ljuština te Branka Katić, glumica koja u ovosezonskoj premijernoj predstavi „Tramvaj zvan čežnja“ utjelovljuje lik Blanche Dubois.

U proteklim godinama Ulysses je postavio na desetke velikih i intrigantnih predstava, kvalitetu kojih je prepoznala brojna publika i kritika, a vrlo opsežan i privlačan program, s mnoštvom gostujućih predstava, koncerata i niza Ulyssesovih uspješnica iz ranijih sezona priprema i ovog ljeta. Čarobni Brijuni ponovno postaju mjesto susreta mnogobrojnih umjetnika koji entuzijazmom guraju ovaj projekt, usprkos brojnim teškoćama koje Ulysses prate od prvog dana dolaska na otok.

Sezonu će 16. srpnja otvoriti koncert istarskih glazbenika, u sklopu kojeg će na Malom Brijunu nastupiti Livio Morosin sa svojim bendom, Etno skupina Veja, Franko Krajcar&Indivia, Rade Šerbedžija, Dario Marušić te Irena i Mauro Giorgi.

Samostalne koncerte će tijekom ljeta održati Damir Urban&4, Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor, Matej Meštrović, Karlo Hubak, Pips, Chips & Videoclips, Hladno pivo te Vlatko Stefanovski.

U srpnju će publika imati priliku pogledati neke od ranijih Ulyssesovih uspješnica poput ”Shakespeare ljetne noći – varijacije” te nagrađivanu predstavu ”Tko se boji Virginije Woolf”, a posljednjeg dana srpnja na Velom Brijunu bit će izveden autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić ”Cabaret Valeska”. Kazalište Ulysses ugostit će Zijaha Sokolovića s predstavom ”Lijevo desno glumac”, a bit će izvedena i 1650. izvedba njegove predstave ”Glumac je glumac”.

U kolovozu kazalište Ulysses igrat će Ionescovog ”Nosoroga”, a s tom predstavom bit će 5. kolovoza otvoren regionalni kazališni festival Ruta Grupa Triglav, u sklopu kojeg predstave izvode kazališta iz zemalja regije – Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Mestno gledališće ljubljansko te Gradsko pozorište Podgorica. Bit će to prilika vidjeti uspješne predstave kazališta koja već nekoliko godina zajednički organiziraju ovaj festival.

Na Velikom Brijunu bit će izveden i autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić ”Zemlja vukova”, a vjerna publika svih Ulyssesovih sezona imat će priliku vidjeti i najdugovječniju predstavu ovog kazališta, Shakespearovog ”Kralja Leara”,

Krajem kolovoza premijerno će biti izvedena predstava „Tramvaj zvan čežnja“ Tennessee Williamsa, u režiji Lenke Udovički, koja nastaje u koprodukciji kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala. U predstavi igraju Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

U ovoj sezoni Ulysses po prvi put pokreće „Ulyssesovu ljetnu školu“, u sklopu koje će se održati edukacija iz područja improvizacijskog kazališta. Ljetna škola nudi priliku glumcima, izvedbenim umjetnicima, kazališnim profesionalcima i svim ljubiteljima kazališta za unapređenje vlastitih vještina i sposobnosti u inspirativnom okruženju nenaseljenog otoka Mali Brijun.

Radionicu će voditi improvizacijski redatelji, glumci i pedagozi Pauline Calmé i Guillaume Boit uz poznatog hrvatskog glazbenika i vizualnog umjetnika Damira Urbana.

Osim ljetne škole, Ulysses u partnerstvu s Art Dot organizacijom iz Harkiva u Ukrajini organizira na Malom Brijunu i umjetnički kamp za raseljene ukrajinske umjetnike i djecu čiji je cilj educirati polaznike metodama glazbo terapije. Program će ukrajinskim umjetnicima i glazbenicima, zajedno s njihovim obiteljima, ponuditi siguran prostor u kojem će dijeliti i primati mentorstvo u terapijskim umjetničkim metodama, koje su se pokazale učinkovitima u trideset godina rada s djecom i zajednicama koje su prošle kroz strahote rata. Metode glazbo terapije vodit će iskusni glazbeni terapeut i skladatelj profesor Nigel Osborne sa svojim timom.