Novosti

11.08.2022

Sve je spremno za Liburnicon: počinje 17. izdanje festivala znanstvene fantastike i fantastike

Posljednje detalje vezane uz 17. izdanje festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon koje počinje sutra u Iki, otkrile su na današnjoj tiskovnoj konferenciji glavna koordinatorica festivala Valentina Dukić te koordinatorica promocije Barbara Paušak.

Jedna od najoriginalnijih opatijskih kulturno-zabavnih manifestacija koja se više od desetljeće i pol održava u organizaciji udruge Kulturni front, počinje sutra, 12. kolovoza s početkom u 17 sati u prostoru Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

"Na ovogodišnjem izdanju festivala družit ćemo se ovog vikenda, tj. 12. i 13. kolovoza na novoj lokaciji u Iki. Ove godine glavna tema festivala je 'Potraga za besmrtnošću' na koju se naslanja i puno programskih točaka, a jedna od njih su i vampiri. Po prvi put na Liburnicon dolazi Kristijan Petrović iz Varaždina, koji će govoriti o folkloru vampira istočne i središnje Europe, zatim imamo i predavanje o vampirima u medijima i filmovima, a pripremili smo i jedan zanimljiv LARP na ovu temu u kojem će posjetitelji igrati uloge i izabrati princa Rijeke. Osim kroz fantasy i mitske teme, besmrtnost dodirujemo i kroz znanstvene teme. Tako će Davor Horvatić održati predavanje 'Fizika besmrtnosti' koje će pretresti razne moderne fizikalne aspekte vezane uz razumijevanje života i shvaćanje svijesti te razmotriti koje su nam opcije, ako ne za besmrtnost bar za produljenje života dok će Vanesa Ujčić kroz predavanje 'U potrazi za kozmičkom dugovječnošću' obraditi trajanje objekata i događaja na kozmičkoj skali. Također, zanimljivo online predavanje održat će i naš istaknuti znanstvenik Miroslav Radman koji će govoriti o genetičkoj besmrtnosti te će usporediti bionički (cyber) transhumanizam i biološki transhumanizam (pomlađivanje)", najavila je Valentina Dukić te dodala da će ovogodišnje izdanje festivala obilježiti dvije počasne gošće.

- Laini Taylor američka književnica i autorica fantastičnih romana za mlade počasna je gošća ovogodišnjeg izdanja. Sanjar Strange (eng. Strange the Dreamer) i nastavak Muza Košmara (eng. Muse of Nightmares) poznati su bestseleri, što ju čini jednom od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, prema New York Timesu. Michael L. Printz Award nagrada je koja se dodjeljuje za najbolju knjigu napisanu za tinejdžere, a Taylor ju je osvojila 2018. godine. Finalistica je National Book Award u kategoriji literature za mlade. Autorica je svjetski poznate trilogije Kći dima i kosti, romana Night of Cake & Puppets i Dreamdark knjiga Blackbringer i Silksinger. Trilogija Kći dima i kosti te duologija Sanjar Strange prevedeni su na hrvatski jezik u izdanju Vorto Palabre i Znanja. Taylor živi u Portlandu sa suprugom ilustratorom Jimom Di Bartolom te njihovom kćeri Clementine. Uz Laini titula počasne gošće pripala je i Bojani Vukotić aka. Banshee Cosplay koja nam dolazi iz Srbije! Obožava cosplay te se bavi izradom kostima za natjecanja, konvencije, filmske kuće, filmske premijere, ali i za vlastite potrebe. Bojana ili u ovom slučaju – Banshee Cosplay, sudjeluje, organizira i provodi radionice na brojnim festivalima (znanstvene) fantastike. Sa svoje police s nagradama izdvaja one s Mondocona u Budimpešti i Comic cona u Sofiji. Bojana je bila na Liburniconu prije dvije godine kada je održala iznimno zanimljivu online radionicu o paper mache tehnici i stiliziranju perike. Na ovogodišnjem Liburniconu imat će ulogu cosplay judgea, dodala je Dukić.

Uz domaće i inozemne stručnjake, književnike i umjetnike, posjetitelji će imati prilike uživati u nizu raznovrsnih predavanja, prezentacija i panel diskusija, a potom se zabaviti na nekom od tematskih kvizova ili radionica te svoj posjet zaokružiti večernjim koncertom.

- Zabavni program donosi brojne zanimljive turnire kao što su Munchkin, Beer pong, Himera, Giant catan, Galaxy trucker, Super Smash Bros, Star Trek Boćanje, Water Wars, zatim Immortal Scavenger Hunt, ali i human size “Čovječe ne ljuti se”. Publiku očekuju i zanimljivi 'larpovi' - Primogensko vijeće, Wary Christmas, Nights of the White Violet - te brojne igre, igrice i kvizove koji su već postali prepoznatljiv dio programa festivala Liburnicon, a za najbolje osigurane su i nagrade. Dječji program na rasporedu nam je u subotu od 11:30 do 15 sati, a sastoji se od brojnih radionica namijenjenih dječjem uzrastu te jedno predavanje koje će voditi Zvonimir Barač, dok će Nikola Šubić predstavili igru stolnih pustolovina. Za glazbeni dio programa tijekom petka i subote zadužen je DJ Mirilo dok će u subotu, od 22:30 sati zasvirati Sick Sheets, jedini hrvatski rock bend koji nema električnu gitaru, napomenula je koordinatorica promocije Barbara Paušak te se ujedno i zahvalila sponzorima

- Grad Opatija, TZ Grada Opatije, Cosplay shop iz Belgije, Znanje, Vorto Palabra, hostel Link, Radnik Opatija, Czech Games Edition, Story house Egmont, Glavani park, Vina Anđelini, HBO max, Hoću knjigu, Festival Opatija, Strategija 22, plus hosting, Nova stvarnost, Carta magica i Zmajeva garaža podržavaju naš festival, a zahvale idu i svim volonterima te medijima koji nas bezrezervno prate, dodala je Paušak.

Za kraj dodajmo da cijena ulaznice za petak iznosi 40 kuna, za subotu 50 kuna, dok festivalska ulaznica iznosi 80 kuna, a za dječji program potrebno je izdvojiti 20 kuna.

Svi programski detalji i stanica dostupni su na www.liburnicon.com