Lokalne vijesti

16.08.2022

Dodijeljene nagrade za najljepšu okućnicu/balkon u 2022.

Grad Labin u suradnji sa mjesnim odborima Grada Labina, Turističkom zajednicom Grada Labina i TD 1. Maj Labin d.o.o. i ove je godine proveo eko-akciju biranja najljepših balkona i okućnica po mjesnim odborima Grada Labina. Kandidature su u pisanom i foto dokumentiranom obliku, mogli dostaviti mjesni odbori i građani. Lori Luketa iz trgovačkog društva 1. MAJ d.o.o Labin istaknula je kako ovaj višegodišnji izbor već tradicionalno kao kriterije za izbor u obzir uzima ukupan estetski dojam, uložen višegodišnji trud, izbor i njega biljaka te poštivanje tradicije i elemenata našeg podneblja. Kroz sve ove godine održavanja izbora, i dalje, svake godine sugrađani uspijevaju iznenaditi kreativnošću i ljepotom uređenih okućnica. Ovoga puta, podjela je održana na predivnom OPG-u Roguljić Novak u Ripendi, ujedno jednog od laureata ovogodišnjeg izbora.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Valter Glavičić istaknuvši značaj samog izbora najljepše okućnice ali i svega onoga što se svakodnevno čini da ne samo kroz uređenje, čini na planu razvoja destinacije visoke kategorizacije.

Drago mi je da se već polako ove godine nazire ono što u suradnji s turističkom zajednicom stvaramo i radimo, što nas čini možda i malo drukčijim od drugih. Otvoreno su svi počeli progovarati o prekomjernom turizmu i siguran sam da oni koji su prešli tu nevidljivu liniju, teško da će se vratiti. Istina je da smo mi blizu iste, ali ako shvatimo svi zajedno na vrijeme, možemo dalje „preusmjeriti“ i razvijati na način na koji mi to želimo. Upravo zato, danas mi je drago da smo na ovom mjestu koji je najbolji primjer onog razvoja kakvog mi želimo. Onog uređenja koje je od jedne zapuštene ledine obitelj Roguljić Novak stvorila zaista jedan predivan OPG i brend. Taj način razmišljanja je ono čemu mi trebamo težiti i način na koji uz upornost i dosljednost nastavljamo stvarati destinaciju kakvu mi želimo. Put razvoja ovog OPG-a dobar je primjer toga da je nešto smješteno tamo gdje treba biti i da se prava priča razvija godinama i nije nešto što se može kupiti. Upravo takav način promišljanja želim cijeloj Istri. Ne bi volio da se hvalimo velikim brojem turista, već kvalitetom života prije svega nas samih, a onda i posjetitelja u onom broju u kojem im možemo pružiti uslugu na najvišem nivou. Ova akcija nakon toliko godina pravi je prikaz sinergije između javnog i privatnog sektora jer upravo ono što radi naše komunalno poduzeće koje često tokom sezone dolazi u situaciju da moramo biti „vatrogasci“. U tom trenutku kad smo svi vatrogasci, nešto ne štima. Zato ću ovaj lijepi trenutak iskoristiti još jednom da pozovem prije svega nas same da poštujemo okoliš ne kroz slogane i riječi nego kroz svakodnevno djelovanje. Zato smo i danas izašli van samog centra grada kako bi pokazali kako je ovaj naš prostor predivan, samo ga treba znati pametno prepoznati, usmjeriti i održavati. Čestitke svim nagrađenima još jednom, vi ste djelić tog mozaika i pravi primjer kako treba djelovati.“ – zaključio je gradonačelnik Glavičić.

Laureati su kao nagradu za svoj trud od gradonačelnika Valtera Glavičića primili grafiku „Garofula“ rad akademskog slikara Josipa Diminića, poklon bon trgovačkog društva 1. MAJ d.o.o. Labin i poklon paket koji je osigurala TZ Grada Labina. Rasadnik Dives iz Ripende, tradicionalno podupire ovu manifestaciju, te su danas poklonili predivan cvijet svakom dobitniku. Dobitnici nagrada za najljepšu okućnicu/balkon u 2022. godini su: MO Labin Gornji - obitelj Hudoletnjak, MO Labin Kature - Asija Nalić, MO Ripenda – obitelj Roguljić Novak, MO Rabac - obitelj Blašković, MO Labin Donji - Damir Tošić, MO Vinež - obitelj Lukić, MO Kapelica – Anton Juričić.

Fotografije pogledajte na web-stanici Grada Labina.