Scena

20.09.2022

U Vrsaru festival ''U zagrljaju glazbe, kamena i mora''

Jedna od najatraktivnijih lokacija u Istri - kamenolom Montraker u Vrsaru - krajem rujna postaje dom 2. festivala "U zagrljaju glazbe, kamena i mora". Na ovu predivnu pozornicu iznad morske obale stižu vrhunska glazbena imena iz regije: Giboni, Božo Vrećo, Queen Real Tribute i Urban & 4 koji će od 21. do 24. rujna održati nezaboravne koncerte. Ulaznice za koncerte možete pronaći u sustavima Eventim i Mojekarte. ULAZNICE JE MOGUĆE KUPITI I U CAFFE BARU BUBAMARA U VRSARU.

Festival će prvu večer, 21. rujna u 21 sat, otvoriti Urban & 4. Damir Urban svestrani je i višestruko nagrađivan umjetnik, prvenstveno glazbenik, ali i slikar i glumac, s bogatom karijerom poznatom po radu Urban & 4 čiju kreativnost i kvalitetu je struka nagradila brojnim nagradama Porin i Crni mačak, a publika je oduševljena iskrenim emocijama pjesama te istančanim zvukom snažnog Urbanovog glasa. Godine 1996. Urban & 4 izdaje prvi album “Otrovna kiša” koji donosi prve nominacije za Porin, a sljedeći album, apsolutni hit “Žena dijete” koji je oduševio i publiku i kritičare, 1998. godine je nagrađen Porinom u više kategorija. Tijekom posljednjih nekoliko godina Urban intenzivnije surađuje s Antom Gelom što 2019. godine rezultira Porinom nagrađivanim koncertnim albumom “Urban & 4 & Zagrebačka filharmonija Live at Lisinski”.

Drugu večer, 22. rujna u 21 sat, nastupit će lirski tenor Božo Vrećo koji svojim anđeoskim castrato glasom ispjevava najdublje emocije s kojima se svi poistovjećuju. On pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi. Otud takva magija na njegovim koncertima: pripremite se za potpuni sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi. Božo Vrećo u ljudima oslobađa sve potisnute emocije te time izaziva suze na koncertima kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze. Dualnost kojom ovaj nesvakidašnji umjetnik zrači čini ga jednim od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi i u sfere jazza, bluesa, spiritualnog i polifonog.

Treću večeru, 23. rujna u 21h sat, jedan jedini i neponovljivi - GIBONNI. Treću večer čeka Vas Gibonnijev bogati opus (svojevrsna mješavina melodičnog hard rocka, popa, etna i world glazbe) je svojstvena po jedinstvenoj, melankoličnoj mediteranskoj atmosferi i intimnoj lirici. Publika uvijek očekuje da Gibinni koncerti budu besprijekorni jer se istinski talent jednostavno prepoznaje ali u kamenolomu Montraker,u spoju energije, kamena, mora i glazbe- najavljujemo istinski mirakul, jer Gibonni zna razoružati svako srce i preporoditi dušu. Činim pravu stvar, Sreća, hodaj, Tempera, Libar, Cesarica, U ljubav vjere nemam – samo je dio bogatog Gibinog repertoara u kojem će uživati publika u Vrsaru.

Festival će 24. rujna u 21 sat zatvoriti Queen Real Tribute - nastup vodećeg svjetskog Queen tribute benda publiku će ispuniti emocijama i najljepšom vrstom nostalgije. Od samih početaka Queen Real Tribute bend je krenuo nizati uspjehe i ubrzo su postali jedan od najvećih Queen tribute bendova na svijetu. 2009. godine dobili su brojne inozemne ponude od promotora diljem svijeta što im je donijelo veliku međunarodnu reputaciju. Od 2010. do 2016. godine bend je odsvirao stotine koncerata širom svijeta, u nekim od najvećih dvorana i arena. Bend je sastavljen od profesionalnih glazbenika koji svojim fantastičnim zvukom i energičnim nastupom istinski podsjećaju na slavni britanski sastav na čelu s legendarnim Freddiejem Mercuryjem. U Montrakeru će svirati najveće hitove grupe Queen kao što su „Show Must Go On“, „Bohemian Rhapsody“ i „We Are the Champions“.

Festival “U zagrljaju glazbe, kamena i mora’’ rodio se prošle godine u organizaciji Music Timea, a ideju je u suradnji s gradom Vrsarom odlučio provesti producent Tomislav Kašljević koji ističe kako se radi o jedinstvenom događaju na zaista jedinstvenoj lokaciji. "Nakon što sam vidio to impresivno mjesto, znao sam da tamo moramo napraviti festival. Ideja je da svakako dovedemo najbolja regionalna glazbena imena i mislim da smo u tome i uspjeli" - rekao je Tomislav Kašljević.

Inače, Vrsar s ponosom nosi ime "kiparski grad", a u zapuštenom kamenolomu Montraker svako ljeto od 1991. godine održava se istoimena ljetna kiparska škola koja počinje prvog tjedna rujna. Skulpture iz prijašnjih radionica u Montrakeru mogu se vidjeti na plažama, autokampovima, vrsarskoj rivi i u gradskim parkovima. Iz vrsarskog kamenoloma vadio se nadaleko poznati Vrsarski kamen od kojeg su građene neke od najznačajnijih zgrada u Veneciji. Kamenolom Montraker nalazi se na poluotoku sjeverozapadno od starogradske jezgre Vrsara (sa sjeverozapadne strane crkve i stare benediktinske opatije svete Marije) te je svojom veličinom, lokacijom i povijesnim značenjem zasigurno najvažnije nalazište kamena na Vrsarštini.