Novosti

23.09.2022

U subotu prometna akcija ''Kontrola vozača mopeda i motocikala''

Radi smanjenja broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikala, a posebno posljedica koje vozači ove skupine vozila zadobiju u prometnim nesrećama, sutra od 16 do 20 sati na području PU istarske provest će se prometna akcija “Kontrola vozača mopeda i motocikala“.

U osam mjeseci 2022. godini evidentirano je ukupno 154 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od čega pet prometnih nesreća s poginulim osobama, 105 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 44 prometne nesreće s materijalnom štetom. U tim nesrećama tri vozača motocikla su smrtno stradala, 31 vozač je teško, a 84 vozača lakše ozlijeđeno. 

Najčešći uzrok prometnih nesreća bila je neprilagođena brzina. Za vrijeme prometne akcije kontrolirat će se brzina kretanja, korištenje propisane zaštitne kacige od strane vozača i putnika, nepropisno pretjecanje, upravljanje neregistriranim mopedima i motociklima, ili kojima je istekla važnost prometne dozvole, upravljanje mopedima i motociklima na kojima nisu ispravi propisani uređaji i oprema, te na kojima je izvršena preinaka ili zamjena serijskih dijelova bez ispitivanja i drugi prekršaji iz oblasti Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Istarska policija poziva vozače mopeda i motocikala, ali i vozače ostalih vozila, da se pridržavaju prometnih propisa s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja vozača mopeda i motocikala.