Scena

28.09.2022

Kantautori u kaštelima i u kršanskom kaštelu

Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije organizator je programa "Kantautori u kaštelima / Castelli inCantati"  koji u istarskim kaštelima ugošćuje kantautore čije se stvaralaštvo temelji na kulturnoj baštini Istre. Nastao je prema ideji kantautorice Elis Lovrić kao nadogradnja projekta Istarske županije o valorizaciji i afirmaciji istarskih kaštelasa željom da širu javnost upozna s povijesnom ostavštinom vezanom uz srednjovjekovne utvrde. 

 
Tako će čast prvog predstavljanja pripasti upravo njoj, nagrađivanoj kantautorici i glumici rodom iz Rapca, čiji je glazbeni opus ukorijenjen u istarskoj baštini, a riječ joj odzvanja specifičnom melodijoznošću labinjonske cakavice. Svaki stih njezine uglazbljene poezije nadahnut je tradicijom i minulim vremenima, a uobličen suvremenim aranžmanima koji pružaju nezaboravan doživljaj istarskog podneblja. Spajajući zvuk tradicije i suvremenosti u jedinstvenu cjelinu impresivnog emotivnog naboja, Elis Lovrić uvodi publiku u zaboravljene svjetove našeg kraja. 
 
Ovom će prigodom svojim kantautorskim skladbama udahnuti život i dušu srednjovjekovnim utvrdama, tim uspavanim ljepoticama istarskog krajolika. Prva od utvrda koju će svojim glasom oživjeti pazinski je kaštel u čijem će multimedijalnom prostoru RocKaštel gostovati u subotu 1. listopada u 19 sati. Sljedeći je na redu kaštel u Momjanu pored kojeg će održati koncert u nedjelju 2. listopada u 17 sati (u slučaju kiše u Kući kaštela, Trg Sv. Martina), a posljedni ovogodišnji koncert u sklopu programa "Kantautori u kaštelima / Castelli inCantati" Elis će održati u srijedu 12. listopada u kaštelu starog grada Kršana uz zalazak sunca s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. 
 
Organizacijsku podršku programu „Kantautori u kaštelima“ pružaju Etnografski muzej Istre, Pučko otvoreno učilište Buje, Općina Kršan i Turistička zajednica Općine Kršan.