Novosti

09.12.2022

Osnovan prvi istarski STEM centar izvrsnosti za rad s darovitima Labin-Pazin-Pula

Istarske škole Gimnazija Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Srednja škola Mate Blažine Labin, u suradnji s organizacijom civilnog društva Zakladom za poticanje inovacija i novih tehnologija “Inovacijski laboratorij” (Zaklada InnoLab) osnovale su prvi specijalizirani centar izvrsnosti “InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti” (skraćeno IISCI). Kroz mrežni model suradnje škole su ojačale svoje kapacitete za rad s darovitima u STEM centru izvrsnosti te objedinjavaju impresivan broj učenika i nastavnika za rad s darovitima: 1799 učenika, 29 mentora, 21 savjetnika i jedan izvrstan savjetnik kojima će potporu kroz uspostavu suradnje na projektima pružati i partnerske organizacije Zaklade InnoLab, savezi udruga koji objedinjavaju ukupno 111 udruga članica – Hrvatska zajednica inovatora, Zajednica tehničke kulture Rijeka i Savez inovatora Primorsko-goranske županije. InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti u skladu je sa Smjernicama za rad s darovitom djecom i učenicima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, gdje se naglašava da je osnivanje centara izvrsnosti “fleksibilan dinamički model organizirane podrške darovitima u odgojno-obrazovnome sustavu s pomoću mreže stručnjaka, institucija i vanjskih organizacija. 

Sporazum o partnerstvu potpisan je jučer na svečanom otvorenju projekta u Polivalentnoj dvorani SRC Pazin uz prisustvo ravnatelja škole Đanija Žufića, prof., Srednja škola Mate Blažine Labin, ravnateljice Suzane Poropat-Božac, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin prof. te ravnatelja Nikole Vujačića, prof. iz Gimnazije Pula i upraviteljice mr.sc. Barbre Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab.U uvodnom dijelu obraćanja ravnatelj prof. Đani Žufić spomenuo je da InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti (IISCI) djeluje na tri kolokacijska centra u Pazinu, Puli i Labinu u tri partnerske škole koje već niz godina stoje u vrhu prema broju upisanih učenika s najboljim prosjekom u Županiji te ostvarenim rezultatima na državnim maturama i županijskim i državnim natjecanjima i da IISCI ima namjeru širenja i pridruživanja drugih škola u Istarskoj županiji. 

Istaknuo je da Srednja škola Mate Blažine Labin ima 465 učenika te 10 nastavnika u zvanju mentora i 10 nastavnika u zvanju savjetnika. Upraviteljica Zaklade InnoLab mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš zahvalila se školi organizatoru otvorenja, te drugim dvijema školama na podržavanju inicijative te je također izrazila kao bivša stipendistica Istarske županije za darovite učenike zahvalnost Županiji na podržavanju darovitih učenika kroz stipendiranje za visokoškolsko obrazovanje. Upraviteljica mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš istaknula je kao važan događaj za razvoj modela izvrsnosti u Istarskoj županiji održavanje predstojećeg Županijskog stručnog vijeća Istarske županije za izvannastavne aktivnosti osnovnih i srednjih škola pod vodstvom Amneris Ružić Fornažar, prof., koje djeluje pod ingerencijom Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Županijsko vijeće održat će se 16. prosinca u Labinu s glavnom temom izazova razvoja darovitosti u Istarskoj županiji uz sudjelovanje više savjetnice za natjecanje i smotre AZOO Ivane Ivančić Medved i većeg broja ravnatelja, mentora za darovite i školskih stručnih suradnika iz Istarske županije.Nakon uvodnih obraćanja, voditelji Programa Arhimed kojim je iniciran InnoLab Istarski STEM Centar Darovitosti, na edukaciji “Znanjem do zvijezda” održanoj 1. lipnja u Labinu predstavili su STEM programe u partnerskim školama. Voditelji Programa Arhimed I STEM centra izvrsnost Labin-Pazin-Pula, Igor Macuka iz Pule, prof. fizike, savjetnik, prof. Nada Ćakić iz Pazina, prof. fizike, savjetnica i prof. Mandić iz Labina, prof. fizike, savjetnik zaslužni su za pokretanje STEM inicijative InnoLab Istarskog STEM centra za mlade zasnovane na dugoročnoj dobroj suradnji između partnerskih škola u području matematike, fizike i astronomije. Istarska županija jedna je od najrazvijenih hrvatskih županija te je pokretanje ove STEM inicijative jedan od koraka u smjeru implementacije i jačanja održivog modela jačanja gospodarsko-tehnološkog kapaciteta Istarske županije uz glavni preduvjet donošenja poticaja i mjera za razvoj darovitosti.