Novosti

03.01.2023

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre predstavljena knjiga ''Valvasor u Istri''

U srijedu, 28. prosinca 2022. u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell’Istria, predstavljena je knjiga “Valvasor u Istri. 333 godine od tiskanja knjige Slava Vojvodine Kranjske“. U knjizi su objedinjeni Valvasorovi tekstovi s opisima istarskih ljudi, prirode, kaštela, crkava i gradova pa i nadnaravnih pojava. Publikaciju su, uz autorice Sunčicu Mustač i Katarinu Marić, predstavili i Gracijano Kešac, Dean Krmac te Marijan Bradanović.

Doktor znanosti Marijan Bradanović, redoviti profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci govori tko je bio Valvasor, a nakon njega svoj doživljaj Valvasora opisat će nam i Katarina Marić: (ton - Valvasor 1).

U kratkim smo crtama u prethodnom prilogu čuli ponešto o Valvasoru u Istri, a Sunčica Mustač opisala nam je koji su posao ona i kolegica joj Katarina Marić učinile prevodeći iz opsežne Valvasorove knjige "Slava vojvodine Kranjske" one dijelove koji se odnose na Istru. Uz to pročelnik Vladimir Torbica govori o širem kontekstu projekta u kojemu je složena i ova bogata publikacija: (ton - Valvasor 2).