Novosti

20.01.2023

U Rovinjskom Selu 9. Festival istarske supe

U petak, 20. siječnja 2023. godine u Rovinjskom Selu održat će se 9. Festival istarske supe s početkom u 18 sati. Posjetitelji će moći degustirati tradicionalne i kreativne supe koje se pripremaju na licu mjesta, a svi zainteresirani kupnjom bukalete za degustaciju mogu sa sobom ponijeti i prigodni suvenir s manifestacije.

Ove se godine natječe 8 timova za izbor u 2 kategorije. Dolaze nam timovi: Studis koji će supu pripremati sa studentskim vinom i vinima Poletti, zatim tim Specijalisti koji će supu pripremati s vinima iz podruma Vina Cossetto i Agapito Vina, treći tim je In Sylvis koji će supe pripremati s vinima In Sylvis Vina. Četvrti tim pod nazivom Prikodraga pripremat će supe s vinima Fameje Matošević, zatim nam dolaze peti tim Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja, tim Rekreativo iz Rovinjskog Sela, tim Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja i tim Agrorovinja. Po prvi puta će se ocjenjivati i „najbolja kumpanija“. Ocjenjivačka komisija je ove godine u sastavu: predsjednica Blanka Sinčić Pulić, inače i predsjednica ocjenjivačkih komisija i u Tinjanu (pršuti) i Sv. Petru u šumi (kobasice), zatim Davor Šišović (Bookaleta portal) i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela Istarske županije za kulturu i zavičajnost. Nakon pripreme supa. Ocjenjivačka komisija će ocjenjivati supe te će se proglašenje najboljih upriličiti oko 20:15 sati.

Ovom prigodom upriličena je izložba radova na temu istarske supe, vina i maslinovih ulja učenika 1. do 4. Razreda područne OŠ Juraj Dobrila u Rovinjskom Selu koja je izložena u Domu te se može pogledati tijekom 2 dana manifestacija. A ovo je također prilika da pogledate prijenosno ognjište koje je izradio Vlado Cvitić iz tvrtke Hidraulika Cvitić iz Rovinjskog Sela.

Bit će na programu i edukativno-kreativnih sadržaja kao što je demonstracija izrade bukalete. Dolores i Masimo Jenkel iz tvrtke „Merania“ demonstrirati će kako se izrađuje bukaleta od grumena gline. Pokazat će koje su bitne faze i tajne u oblikovanju bukalete na lončarskom kolu te kako se oblikuje drška i „nos“ bukalete. Posjetitelji će imati priliku uz njihovu asistenciju sami pokušati oblikovati svoju prvu bukaletu na lončarskom kolu. Veseli glazbeni program započinje u 22 sata uz Le Mond bend. Ulaz na manifestacije je besplatan.

Slavimo i podržimo lokalne proizvođače. Vidimo se u Rovinjskom Selu ovaj petak i subotu!