Novosti

26.01.2023

Daus: Postoji opasnost da se Zakonom o pomorskom dobru ugrozi upotreba općeg dobra

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, sudjelovao je u saborskoj raspravo o Zakonu o pomorskom dobru koji je izazvao veliki interes u javnosti, ali i brojne kritike struke. Naime, postoje mišljenja brojnih institucija poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pučke pravobraniteljice  i stručnjaka pomorskog prava da bi se ovim Zakonom mogla ugroziti uporaba općeg dobra. Naglasio je kako se želi donijeti Zakon o pomorskom dobru, a da pritom na velikom dijelu jadranske obale ono nije ni izmjereno, ni ucrtano u Katastar, a ni uvedeno u zemljišne knjige, što smatra velikim problemom. 

 
Stava je da su nedovoljno pojašnjeni određeni članci, što znači da se mogu tumačiti na više načina, praktički na principu – kako kome odgovara, što i je zapravo krucijalni problem hrvatskog zakonodavstva jer se zakonima ne definiraju sve pojedinosti, već se to detaljnije uređuje podzakonskim aktima koji ne idu u javno savjetovanje, ni u saborsku raspravu, nego ih donose resorna ministarstva. To je naravno slučaj i na primjeru ovog konkretnog Zakona. Smatra kako upravo iz tog razloga, kontrolni mehanizmi ne postoje! A, kako je u ovom konkretnom slučaju ulog – opće dobro. - I kako u takvoj situaciji podržati onda nešto što negativno ocjenjuje struka, akademska zajednica i šira javnost? Upitao je Daus te dodao kako je IDS, kao i ostali Klubovi oporbe, tražio povlačenje zakona iz saborske procedure, usklađenje s pozitivnim propisima te vraćanje istog na javno savjetovanje. 
 
Dotaknuo se i pitanje bespravne gradnje na pomorskom dobru te ponovio  da IDS stalno upozorava na taj problem i to ne samo na pomorskom dobru, već i na poljoprivrednom i šumskom zemljištu te zaštićenim područjima prirode. (ton – Emil Daus), zaključio je saborski zastupnik IDS-a Emil Daus.