Novosti


 

27.01.2023

Noć muzeja u Istri - užitak za sva osjetila!

Diljem Hrvatske danas  će se održati 18.  Noć muzeja, a tema  ovogodišnje manifestacije je Muzeji su VAŽNI. 

Hrvatsko muzejsko društvo od 2005. godine organizira manifestaciju Noć muzeja koja se sa zagrebačkog područja proširila na čitavu Hrvatsku. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja prošle godine, potvrđuje ovo određenje - odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca – navode iz Hrvatskog muzejskog društva.

Narodni muzej Labin - zavirite u depo

"Ispred Narodnog muzeja Labin odlučili smo organizirati besplatno stručno vodstvo po muzejskom stalnom postavu koji je kreiran tako da kronološki prikazuje važne odrednice iz života ljudi i povijesti Labina i cjelokupne Labinštine. Od arheoloških nalazaka koji svjedoče o više tisućljetnoj povijesti Labina, do tematski osmišljene rudarske sobe i vjerne replike rudnika, od tragova ruralne baštine, etnografije, do raskošnog života u starogradskoj jezgri, znamenitih ličnosti koje su obilježile Labin na karti Europe. Osim stalnog postava posjetitelji će moći razgledati izložbu posvećenu Giuseppini Martinuzzi koja je svečano otvorena u prosincu 2022. te uz kustose posjetiti muzejski depo. Prostor depoa čuva brojne predmete koji svjedoče o raznolikosti naše baštine, a nije ih moguće vidjeti. O muzejskim predmetima brine muzejski tehničar, a stručno obrađuje i dokumentira kustos. Važna su to i plemenita zanimanja koja su ključna u redovnom radu muzeja.

Ovogodišnja Noć muzeja omogućit će vam upoznavanje sa stručnim muzejskim radnicima, njihovim svakodnevnim poslom, važnosti muzeja za zajednicu i skrivenim predmetima u muzejskom depou. Neke od predmeta moći će se i crtati u sklopu likovne radionice koja se organizira u Gradskoj galeriji preko puta muzeja“ – izjavila je Renata Kiršić, ravnateljica POU Labin.

Posjeti stalnom postavu i depou odvijaju se u u 18.00 i 19.00 sati, a vodit će ih kustosi muzeja u pratnji muzejskog tehničara. Nije potreba prethodna najava.

U Gradskoj galeriji se s početkom u 18.00 sati odvija likovna radionica pod vodstvom Marine Rajšić, akademske umjetnice mlađe generacije, u tehnici tuša gdje će polaznici imati prilike crtati predmete iz muzejskog depoa. 

Likovnu radionicu organiziraju Pučko otvoreno učilište Labin te Turistička zajednica Grada Labina koja se ove godine pridružuje obilježavanju Noći muzeja.

Program Noći muzeja u Rovinju posvećen umjetniku Egidiju Budicinu

Ovog petka, 27. siječnja, Noć muzeja ponovno u Rovinj donosi bogat program na više lokacija, od kazališta “Antonio Gandusio”, preko Gradske palače, Ekomuzeja “Batana” i Galerije “Batana”, sve do rovinjskog MMC-a i Spacia Matika.

U organizaciji Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, a uz podršku Grada Rovinja-Rovigno i lokalne Turističke zajednice, program ovogodišnje Noći muzeja bit će posvećen svestranom rovinjskom umjetniku Egidiju Budicinu.

Prva “stanica” u ovoj najduljoj muzejskoj noći u godini započet će u 18 sati u rovinjskom kazalištu “A. Gandusio” najavom monografije Egidia Budicina naslovljene “Između stvaranja i obnavljanja”. Osim samog autora, promociji će prisustvovati Iva Körbler, autorica teksta o Budicinovom likovnom stvaralaštvu, v.d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tanja Ranić Rovis, uz moderatoricu, povjesničarku umjetnosti, Gorku Ostojić Cvajner.

U nastavku večeri u Gradskoj će palači biti predstavljen zidni oslik “Alegorija dobre vlasti” iz 1584. godine, na čijoj je sanaciji radio upravo Egidio Budicin. Predavanje će održati povjesničar Marino Budicin s početkom u 19:15.

U 20 sati Libero Benussi će u Ekomuzeju Batana predstaviti knjigu Vlade Benussija „La viècia batàna”, čiju je naslovnicu i likovne priloge izradio Egidio Budicin. Sam će Muzej biti otvoren čitavu večer, od 18 do 24 sata, a posjetitelji će moći pogledati nekoliko izloženih ilustracija iz knjige.

Također čitavu večer bit će otvorena i galerija CVU Batana u kojoj će biti izložene četiri slike iz zbirke Stari majstori iz fundusa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno koje je restaurirao Egidio Budicin. Slike, kao i Budicinova restauratorska djelatnost u Rovinju u CVU Batana bit će predstavljeni u 20:45.

Samo petnaest minuta kasnije, u Multimedijalnom centru bit će prezentiran slikarski opus ovog umjetnika, a akcent izložbe, koja će za posjetitelje biti otvorena od 18 do 24 sata, bit će na njegovim radovima lokalne tematike.

Za trajanje Noći muzeja bit će otvoren i Spacio Matika, sastavni dio Ekomuzeja „Batana“, a nudit će tipičnu riblju gastronomsku ponudu, uz tradicionalne autohtone bitinade KUD-a „Marco Garbin“.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino

Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino će obilježiti raznolikim programom koji uključuje stručno vodstvo povijesnom jezgrom, keramičarsku radionicu za djecu (uz najavu), predavanje, čitanje dramskih klasika, a središnji dio programa vezan je uz predstavljanje novih akvizicija iz obiteljske ostavštine Polesini i razgovor s posljednjim potomkom obitelji. 

Muzej je od ove godine bogatiji za više stotina muzejskih predmeta koji čine iznimnu umjetničku, fotografsku i knjižnu ostavštinu te ostavštinu dokumentacijske građe obitelji Polesini. Ova vrijedna ostavština dokumentira povijest jedne od najznačajnijih istarskih plemićkih obitelji, ali i život Poreča i Poreštine od kraja 18. do polovice 20. stoljeća. Manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici (Ulica M. Laginje 6), dok će se radionica za djecu, uz prethodnu najavu, odvijati u muzejskoj keramičarskoj radionici (Sv. Mauro 10).

Muzej grada Umaga  - objavit će se novi senzacionalni i rijetki arheološki nalazi koji se kriju u umaškom podmorju

U Noći muzeja prezentirat će Grue (tradicinalne drvene dizalice) u virtualnoj stvarnost (VR). Održat će i predavanja unutar projekta „Čudesna morska ISTRAživanja“. Arheologinje Tea Katunarić Kirjakov i Branka Milošević Zakić upoznat će nas s najnovijim istraživanjima na arheološkim priobalnim lokalitetima Katoro, Sv. Ivan i Sipar, o životu uz more i s morem od 1.st. prije Krista do 9.st. poslije Krista.

Museum of Hum Aura - ovo im je prva Noć muzeja

Museum of Hum Aura uključio se u ovogodišnje obilježavanje Noći muzeja. Najmanji grad na svijetu Hum u petak 27. siječnja 2023. godine postaje kulisa veličanja predmeta prošlosti i zaboravljenih običaja. Po prvi puta u utvrdi glagoljaštva i prije svog prvog rođendana, Museum of Hum Aura svim posjetiteljima nudi jedinstven doživljaj. Osim što okusima, mirisima i zaboravljenim radnjama vraća 150 godina unatrag, prisjeća na zaboravljene priče narodne predaje i prošlosti Huma. Program počinje u 18 sati i traje do 1 sat iza ponoći. U to je vrijeme posjet muzeju besplatan. 

U jednoj od najstarijih zgrada Huma, koja temeljima datira još u srednji vijek i početak nastanka utvrde, moguće je izraditi vlastiti suvenir. U ljekarni muzeja spremni su svi potrebni sastojci za izradu prirodne kreme, a u staroj trgovini teglice džema čekaju svoj omot i privjesnicu. Stara Aurina destilerija nudi personalizirani doživljaj punjenja vlastite boce biske. Školicu će ispuniti žamor djece. 

Ovdje je moguće glagoljicom ispisati razglednicu te je potom u pošti poslati na kućnu adresu. Najmanjima je namijenjen i program čitanja istarskih legendi „Djeca za djecu“. „Upoznajmo grad“ naziv je sadržaja kojim će turistički vodič Hari Vidović povesti goste u šetnju gradom pod fenjerima. Folklorno društvo Umag održat će radionicu „Zatancajmo po istrijanski“. 

Njome će educirati o izvođenju tradicijskih istarskih plesova – prilika je to za možda vaše prve koraka baluna ili polke. Još će oživjeti stare istarske igre. Večer završava u znaku Art & Brandy eventa, slikarske radionice s Mirnom Sišul u kojoj je light motiv – brandy odnosno humska biska i Aurine rakije. Broj sudionika za radionicu je ograničen te su sva mjesta već popunjena. Gastro doživljaj Huma nudi i Distillery bar Aura Hum.

Načinom prezentacije starih zanata i tradicije putem 1500 izloženih predmeta raspoređenih u 11 tematskih cjelina nekadašnjeg života najmanjeg grada na svijetu želimo educirati najmlađe, ali i prisjetiti one starije o nekim prošlim vremenima. Ovo nam je prva Noć muzeja otkako smo otvoreni. Sa zadovoljstvom smo se uključili u obilježavanje, a koliko su muzeji važni svjedoči velik interes za ponuđenim programom, istaknuo je vlasnik Aure i Museum of Hum Aura, Mišel Sirotić.

Zavičajni muzej Buzet

U ovogodišnjoj Noći muzeja Zavičajni muzej Buzet u 18:00 sati priređuje piće dobrodošlice. Program se nastavlja u 18:30 sati otvorenjem izložbe "Prinove u buzetskome Muzeju", te u 19:00 sati kada započinje predavanje o svećeniku Petru Flegu koji je sredinom 17. st. podrobno opisao Buzet i Buzeštinu.

Program Arheološkog muzeja Istre u Noći muzeja

18.00-01.00 RAZGLEDAVANJE ARENE, uz čaj i kuhano vino

18.00-01.00 RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE “ISTARSKI KAŠTELI”, Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca

18.00-01.00 RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE “SFINGA - NALAZ S VELIKOG RIMSKOG KAZALIŠTA U PULI”, “Prozor u prošlost”, Carrarina 4.

Od 18.00 do 19.15., te od 19.30. do 20.45., STRUČNO VODSTVO IZLOŽBOM “COLONIA POLA, QVAE NVNC PIETAS IVLIA...”, Galerija C8, Izložbu će publici predstaviti Giulia Codacci-Terlević, voditeljica Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre.

19.00 PREDAVANJE “HERKUL, ZAŠTITNIK RIMSKE PULE I NJEGOVI PRIKAZI NA ANTIČKOM NOVCU”, polivalentna dvorana Muzeja, Carrarina 3; predavačica je kustosica pripravnica Erika Trbojević. Ovo predavanje moći će se pratiti i preko Facebook stranice Muzeja.

20.00. U Sveučilišnoj knjižnici u Puli, voditeljica Konzervatorskog odjela Đeni Gobić Bravar održat će PREDAVANJE "PULA MUZEJ - MUZEJ U PULI".

Vođeni razgled u Kući istarskog maslinovog ulja 

Osamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se 27. siječnja 2023. godine od 18 do 22 sata i u Kući istarskog maslinovog ulja u Puli na adresi Istarska 30. Posjetitelji će moći prisustvovati vođenim razgledima muzeja u 18.30, 19.30 i 20.30 sati te saznati pregršt zanimljivosti iz povijesti istarskog maslinarstva od rimskog razdoblja do danas, pogledati dva filma o tradicionalnom i suvremenom načinu prerade, čuti više o projektu Aristoil i utjecaju maslinovog ulja na zdravlje.

U muzejsko-galerijskom prostoru Grubić u Raklju kušajte kruh iz stare krušne peći

Uz mogućnost razgledavanja zavićajne zbirke koja čini stalni postav muzeja Grubić, i druženja uz glazbeni program, ispeći ćemo kruh u preko 300 godina staro krušnoj peći koji će svi posjetitelji moći degustirati.

Muzej suvremene umjetnosti Istre - upoznajte opus istarskog umjetnika/akademskog slikara Harija Ivančića

Uz izložbu iz područja suvremene umjetnosti koja uobičajeno predstavlja centralni dio programa manifestacije, očekuju Vas tematski nagradni kvizovi u online i fizičkom prostoru te ciklus stručnih vodstava putem kojih možete bolje upoznati opus istarskog umjetnika/akademskog slikara Harija Ivančića, ali i njega osobno (zbog čega preporučamo verziju ARTIST TALK/WALK stručnog vodstva koja započinje u 20.00 sati). U nastavku očekuje vas zanimljiv glazbeni program – live koncert GorrMarr-a, dua koji čine Goran Farkaš i Marijan Jelenić, a koji spaja elektronsku glazbu s tradicijskom glazbom istarskog poluotoka o čijoj ćete se posebnosti moći uvjeriti sami, ali i otkriti vezu između glazbenog i izložbenog dijela programa.

Punk i ravnopravnost u Etnografskom muzeju Istre i Muzeju grada Pazina

Nastavno na temu Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina (koji zajednički organiziraju Noć muzeja) će kroz programe pokazati zašto su muzeju važni, prvenstveno u manjim sredinama gdje je važna povezanost s lokalnom zajednicom. Tako je za Pazin oduvijek bila važna supkultura punka koja je približena izložbom PAZI(N), PUNK! Muzeja grada Pazina. Etnografski muzej Istre pak kroz izložbu Nije sve tako ružičasto – žene i rad u Istri u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova grada Pazina održati će s posjetiteljima razgovore na temu ravnopravnosti.

Popis svih muzeja uključenih u Noć muzeja pronađite OVDJE.