Scena

30.01.2023

Mauro Staraj & La Banda obradili hit Ča-vala!

Mića Rožica pjesma je koja je bila prvi singl grupe Kolaž prije točno 30 godina. Oni su jedni od začetnika pokreta koji je početkom 90-ih nazvan ''Ča-val'', te je upravo nakon Miće Rožice uslijedilo pregršt hitova na čakavskom dijalektu.

Naravno, mi smo sve to promatrali kao klinci i nestrpljivo čekali da izađe kaseta koju ćemo kasnije vrtjeti dok traka ne pukne. Mića Rožica podsjetnik je na jedno prekrasno djetinjstvo i na vremena kada smo s roditeljima odlazili na lokalne fešte gdje je svirao Kolaž i još poneki lokalni band, a za nas su oni bili mega-zvijezde i pamtili smo apsolutno sve što su odsvirali i rekli. Na klince koji će jednoga dana preuzeti sve te pozornice ostavili su veliki trag i zato njima u čast, odlučili smo snimiti album s pjesmama koje su na nas kao djecu najviše utjecale, a danas se ne mogu čuti u radijskom eteru.

Protekla sezona je nakon korona - ludila i dvogodišnje pauze bila dokaz da na našim koncertima viđamo neka nova lica, neke ''nove klince'' i upravo to nas je nagnalo da im u sljedećih par mjeseci sa naših ''live sessionsa'' prezentiramo muziku koju smo voljeli kao djeca, a volimo je i danas.

Mića Rožica je snimljena u slovenskom Don Allen studiju, u jednom dahu, iz prve, bez ponavljanja, uljepšavanja i ostalih modernih i danas sasvim normalnih ''pomoćnika'', a prati je i video gdje ćete vidjeti kako smo je snimali ''baš kao nekada''.

Kao valjda posljednji Mohikanci koji svoje albume i pjesme i dalje snimaju isključivo na čakavštini samo da se ''beseda ne zatare'' velika pažnja posvećena je upravo riječima koje se sve manje koriste u svakodnevici, upravo zato da bi ih održali živima i kako bi među mlađom populacijom postala dijelom svakodnevnog govora.

Onima koji prvi put čuju Miću Rožicu želimo dobrodošlicu u svijet našega djetinjstva, a onima malo starijima koji je jako dobro znaju želimo da zatvore oči i zajedno s nama našim vremeplovom otputuju u neko sporije, neopterećeno dobro staro vrijeme, poručuju Mauro Staraj & La Banda!