Scena

13.06.2023

Sve je spremno za MIK 2023.!

"Sve je spremno za MIK 2023." - rečeno je danas na press konferenciji održanoj na Botelu Marina u Rijeci. Kako je najavio direktor festivala Andrej Baša, jedan od najstarijih i jedini hrvatski putujući festival, Melodije Istre i Kvarnera, i ove će godine svojom festivalskom karavanom plijeniti pozornost glazbenog svijeta i publike, a predstavit će 18 novih skladbi kojima će potvrditi svoj status čuvara glazbene tradicije i baštine ovog podneblja, nikad stilski raznovrsnijeg izdanja ovog popularnog festivala. U svom predstavljanju ovogodišnjeg izdanja festivala Baša se dotaknuo i naredne godine kada će MIK proslaviti 60. rođendan, a prema najavama bit će to obilježeno brojnim aktivnostima. Direktor festivala je posebno naglasio i svoju povezanost s festivalom koji je obilježio njegov život te ga učinio posebnim i ispunjenim.

Melodije Istre i Kvarnera 2023. kreću 19. lipnja iz Opatije (koja je zajednički domaćin s Kastvom te se domaćinstva izmjenjuju), dan kasnije 20. lipnja zapjevat će u Rijeci, a na kalendarski prvi dan ljeta 21. lipnja će po prvi put u svojoj bogatoj povijesti festivalsku večer zaživjeti u Barbanu. Općina Barban će biti zajednički domaćin s općinama Svetvinčenat, Marčana i Ližnjan, s kojima će se izmjenjivati kao domaćin narednih godina. Na Dan antifašističke borbe MIK će odmarati (ili će to biti rezervni datum za festivalsku večer koja uslijed lošeg vremena ne bude održana u planiranom terminu), a potom će 23. lipnja u Krku održati generalnu probu koja će biti priprema za veliko finale festivala 24. lipnja na Trgu glagoljaša u Krku. Tako će ovaj grad po jubilarni dvadeseti put ugostiti svoj omiljeni festival, a bit će to druga finalna večer u "Veji", nakon zasad jedine održane 1999.g. Podsjetimo, Grad Krk je zajednički domaćin s Općinom Malinska – Dubašnica i Općinom Punat te se s njima izmjenjuje u domaćinstvima festivalskih večeri.

Andrej Baša je predstavio skladbe ovogodišnjeg izdanja festivala:


BIT ĆEŠ SE MOJE Božidarka Matija Čerina i ž.v.s. Luštrin
Nataša Klarić - Branka Kržik Longin

GUŠTAN MORE Melanija
Robert Grubišić - Mirjana Bobuš

ISTRIA MIA Eleonora Dobrović i Luka Brgić (harmonika)
Bruno Krajcar - Giacomo Scotti

JA BIN JOPET BIJA NJEN Lado Bartoniček
Lado Bartoniček - Lado Bartoniček

KOŽNA JAKETA Kožne jakne
Igor Lesica - Teo Kažoki

KOKODAK ž. klapa Hreljin
Andrej Baša - Andrej Baša

KAŽUNI Marinella
Bruno Krajcar - Slavica Lončarić

LETA SU PASALA Katja Budimčić Sabljar
Aleksandar Valenčić - Suzana Blečić

METAL JE ČA! Po' metra crijeva
Hrvoje Karabaić - Hrvoje Karabaić

NA VRH UČKE Matej Plavček i Maja Miljavac
Robert Grubišić - Robert Pilepić

NA ŠKALINE Daniel Moscarda
Daniel Moscarda - Daniel Moscarda

ON NI DOŠA Alen Vitasović
Lara i Robert Pilepić - Ljubica Bestulić Stanković

PORAT UD NEBA Erik Balija
Toni Pernić - Toni Pernić

POD RUKU ME ĆAPAJ Nevia Rigutto i Duško Jeličić
Duško Rapotec Ute - Robert Pilepić

SAD RAZUMIN Dino Guščić
Aleksandar Valenčić - Snježana Perić

SUZA S KVARNERA Voljen Grbac, Joso Butorac i klapa Tić
Robert Grubišić - Zlatan Marunić

ZAVAVIK TU ž. klapa Vejanke
Aleksandar Valenčić - Suzana Blečić

ŽENSKE ZA FEŠTU Tamara Brusić, Irena Grdinić i Darja Gajšek
Lara Pilepić - Robert Pilepić


I ove će godine festival će ponuditi, vjerujemo, nikad širu lepezu glazbenih izričaja te nas sigurno očekuje itekako zanimljiv festival, a publika će i ove godine birati one najdraže, koje će ukupnim zbrojem bodova na finalnoj večeri biti i nagrađene, uz nagrade struke. Od brojnih novosti svakako treba naglasiti vidno pomlađivanje festivala pa će tako voditeljsku ulogu preuzeti dvoje "mikovaca od malena" Lena Stojiljković i Borna Šmer, a veliki orkestar bit će spoj mikovskoj publici znanih i novih mladih imena te će ga činiti: Aleksandar Valenčić – voditelj festivalskog orkestra i klavijaturist, Leonard Berisha za bubnjevima, Damjan Brnić i Zvonimir Radišić za gitarama, Frane Frleta na bassu, Dorijan Rubeša za klavijaturama, Borna Turina za udaraljkama te Vanja Vitezić – percussion. O brojnom orkestru te glazbenoj raznolikosti i samom značaju MIK -a i za njegovu karijeru na press konferenciji je govorio i sam Valenčić.

Predstavnike medija je pozdravio i predstavnik pokrovitelja Turističke zajednice Grada Rijeke Marko Mikašinović koji je istaknuo važnost MIK-a za ovo podneblje te je podsjetio na trajnu povezanost TZGR i festivala na obostrano zadovoljstvo i ponos.

Kako je rečeno na press konferenciji, izvođače će na pozornici pratiti vrhunska ekipa pratećih vokala: Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto, a dio ekipe koja broji više od stotinu "mikovaca" čine i tehnička ekipa, press i akreditacijski tim, frizerke, hostese i izvršni producent. Za zvuk i scenu zadužena je provjerena ekipa iz tvrtke dBoki Sound & Light, a dio scene će u svakom gradu biti i samo mjesto održavanja: opatijska Ljetna pozornica, riječki Trg Riječke rezolucije, trg u Barbanu te Trg krčkih glagoljaša u Krku. Sve festivalske večeri počinju u 21 sat. Kako je najavio izvršni producent i PR festivala Vjeko Alilović, ulaznice za festivalske večeri u Opatiji i Rijeci su u prodaji putem sustava www.mojekarte.hr i to po cijeni od 9 €, a za generalnu probu u Krku po cijeni od 3 € te za veliku finalnu večer po cijeni od 5€ u krčkoj galeriji Decumanus ili se mogu rezervirati na broj telefona 051/ 220 041 od 8 – 22 sata te podignuti u galeriji Decumanus. Ulaznica još ima u prodaji te organizatori pozivaju sve da ih na vrijeme nabave jer je interes za MIK poslovično velik.

Prema svemu navedenom, MIK će i ove godine biti itekako zanimljiv, a da bi se predstavio svojoj najdražoj publici omogućili su i: Istarska županija, Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Grad Krk, Grad Opatija, Grad Kastav, Općina Malinska – Dubašnica, Općina Punat, Općina Barban, Općina Svetvinčenat, Općina Marčana, Općina Ližnjan, TZ Grada Rijeke i TZ Kvarnera te sponzori: Netcom, Migross, Barocco Caffe, Tiskara Šuljić, Žlahtina Gospoja Toljanić i HDS ZAMP. Službenu vodu festivala omogućio je Jewelry Frederiko, dok za stajling pratećih vokala brinu Šik by Ljupka.hr i Nisa design.

Kako to u ovo vrijeme obično biva, organizatori i izvođači, možemo slobodno reći svi sudionici raspjevane karavane kao i publika – svi nestrpljivo čekaju mikovski tjedan. Vidimo se na MIK-u!