Scena

25.06.2023

Suza s Kvarnera odnijela pobjedu na Melodijama Istre i Kvarnera

Krčki glasovi presudili i donijeli pobjedu Voljenu Grpcu, Josi Butorcu i klapi Tić

Bura je prijetila cijeli dan, ali MIK je u svojih 59 godina navikao na sve, pa ga ni krčka bura nije prestrašila. Upravo suprotno, na ispunjenom Trgu glagoljaša sve je prštalo mikovskom energijom i pozitivom, upravo onako kako završnoj večeri i priliči. A nju je Grad Krk pripremio u suradnji s Općinom Malinska – Dubašnica i Općinom Punat te je to bila dvadeseta mikovska večer u Krku i drugo finale u povijesti. Na te je činjenice podsjetio i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić koji je podsjetio na sjajnu vezu i tradiciju koju Krk i MIK grade odavna te je poželio festivalu dug život i još puno zajedničkih lijepih večeri na "Zlatnom otoku".

A onda je MIK zapjevao punom snagom, uz podršku gledališta i svaka je skladba nagrađena velikim pljeskom krčke publike, koja je ne samo odlučivala o pobjedniku festivalske večeri nego i cijelog festivala jer je nakon festivalskih večeri u Opatiji, Rijeci i Barbanu ukupni poredak bio toliko izjednačen da je svaki glas u Krku bio itekako presudan. Napetost je bila tolika da je uspjela i primiriti buru te je sinergija krčke publike i omiljenog joj festivala mogla rezultirati jedino – pozitivom i dobrim raspoloženje. A onda je krenulo brojanje glasova...

Krčka publika je za najdraže skladbe večeri odabrala onu Voljena Grpca, Jose Butorca i klape Tić te njihovu "Suzu s Kvarnera" koja je osvojila 191 krčki glas, druga je bila ženska klapa Vejanke sa skladbom "Zavavik tu" i 162 osvojena glasa dok su treće bile Tamara Brusić i ženska klapa Hreljin – prave "Ženske za feštu" koje su osvojile 127 glasova krčke publike.

Krk je tako, kao četvrti grad festivalske karavane presudio te je ukupni plasman sljedeći: treće mjesto osvojila je skladba "Pod ruku me ćapaj" (Duško Rapotec Ute – Robert Pilepić – Duško Rapotec Ute) u izvedbi Nevije Rigutto i Duška Jeličića koji su skupili ukupno 65 bodova, drugo mesto u ukupnom poretku sa 78 bodova osvojila je skladba "Ženske za feštu" (Lara Pilepić – Robert Pilepić – Aleksandar Valenčić) u izvedbi Tamare Brusić i ženske klape Hreljin, dok su ukupni pobjednici s 83 osvojena boda Voljen Grbac, Joso Butorac i klapa Tić sa skladbom "Suza s Kvarnera" (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić).

Evo i ostalih, ne manje vrijednih, nagrada ovogodišnjeg festivala Melodije Istre i Kvarnera:

NAJBOLJI DEBITANT, nagrada Pomorskog radija Bakar: Eleonora Dobrović i Luka Brgić (na harmonici)

NAGRADE "NELLO MILOTTI" – ROŽENICE RADIO PULE za najprimjerenije zastupljen istarsko - primorski tradicijski izričaj: autor Hrvoje Karabaić i grupa Po' metra crijeva za skladbu "Metal je ČA!"

NAGRADA ZA NAJBOLJI ARANŽMAN, nagrada Radio Istre: Matej Zec za aranžman skladbe "On ni doša"

NAGRADA ČAKAVSKOG SABORA za najbolji tekst: Toni Pernić za tekst skladbe "Porat ud neba"

NAGRADA "BESEDA" POKROVITELJA "NOVI LIST": skladba "Porat ud neba" (glazba i tekst Toni Pernić, aranžman Mauro Giorgi) u izvođenju Erika Balije

NAGRADA "ZLATNI MIKROFON" HR RADIO RIJEKE za najbolju interpretaciju: Katja Budimčić za izvedbu skladbe "Leta su pasala"

3. NAGRADA STRUČNOG OCJENJIVAČKOG SUDA: skladba "On ni doša" (Lara Pilepić – Robert Pilepić – Ljubica Bestulić Stanković) u izvođenju Alena Vitasovića

2. NAGRADA OCJENJIVAČKOG SUDA: skladba "Istria mia" (Bruno Krajcar – Giacomo Scotti – Aleksandar Valenčić) u izvedbi Eleonore Dobrović i Luke Brgića (harmonika)

1. NAGRADA OCJENJIVAČKOG SUDA: skladba "Bit ćeš se moje" (Nataša Klarić – Branka Kržik Longin – Aleksandar Valenčić) u izvedbi Božidarke Matije Čerina i ž.v.s. Luštrin

Mikovska karavana je kasno u krčku noć krenula iz ovog prekrasnog grada koji ju je ugostio s puno duše, a posebna "mikovska torta" koju su domaćini pripremili bila je savršena slastica i točka na i za "doviđenja i vidimo se opet". I kako to obično biva, mikovci će kući puni uspomena, a pjesme će se još dugo slušati i pjevati. A naredne godine MIK će proslaviti punih 60 godina i bit će to svakako posebna godina za jedini putujući festival u Hrvatskoj. Sprema se puno toga, ali nešto do tada treba ostati i tajna... Doviđenja na MIK-u 2024.! Svi ste pozvani na 60. rođendan!