Scena

06.08.2023

I ovog ljeta ''Nosorog'' na Brijunima

U sklopu ovogodišnje sezone Kazališta Ulysses na Malom Brijunu 8. i 9. kolovoza bit će odigrana predstava E. Ionesca ”Nosorog”. Ova uspješnica Ulyssesa, u režiji Lenke Udovički privlači pažnju publike, kao i beogradski glumac Bojan Dimitrijević u glavnoj ulozi Berengera.

”Nosorog” uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, ali i postavlja pitanja. Mi se u njemu prepoznajemo: kad pristajemo uz trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude, kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu. Prirodna težnja ljudskog bića jest da bude u okruženju drugih jedinki svoje vrste, no ona ne bi trebala biti razlog za gubljenje vlastite individualnosti u svrhu utapanja u većini zbog straha da ne bude izopćen, već kanal slobodnog ispoljavanja potencijala, koji samo u dodiru s drugim pojedincima može dobiti oplemenjeni oblik.

Dramaturginja predstave je Željka Udovičić, kostimografkinja Bjanka Adžić, scenografkinja Zdravka Ivandija, a autor glazbe Nigel Osborne. Autor tekstova pjesama je Davor Rocco, a pijanist i glazbeni voditelj Karlo Hubak.

Uz Bojana Dimitrijevića u predstavi nastupaju Martin Grđan, Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Dani Sanković, Anja Sabol i drugi.