Scena

09.08.2023

Ulyssesova uspješnica ''Tko se boji Virginije Woolf'' na Brijunima

Ulyssesova uspješnica ”Tko se boji Virginije Woolf” bit će odigrana 11., 12. i 13. kolovoza na tvrđavi Minor na Malom Brijunu

Predstava u režiji Lenke Udovički koprodukcija je Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, a s velikim uspjehom je odigrana i prijašnjih sezona Kazališta Ulysses. Vrhunski glumci, Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš, Milan Marić i Romina Tonković prave su zvijezde ove sjajne predstave.

„Tko se boji Virginije Woolf“, komad je koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, pa i satire. Teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način. Suvremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu “novu” generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam.

Ipak, “Virginia Woolf” pruža nam mogućnost individualnoga bijega od društvenih konvencija, sugerirajući nam da se još uvijek možemo zalagati za mogućnost izbora; za pravo na vlastitu zbunjenost i šutnju unutar civilizacije koja inzistira na komunikaciji buke; ohrabruje nas u pravu na postavljanje pitanja u svijetu koji takva pitanja izvrgava ruglu; u pravu na romantizam i melodramu u svijetu koji se srami emocija.