Novosti

11.09.2013

Predstavljeni 32. Buzetski dani

Sinoć je u Buzetu u gostionici "Most" na samom startu utrke održana konferencija za medije. Čelni ljudi AMK Buzet i Grada Buzeta predstavili su ovogodišnje izdanje oktanske priredbe koja nas za vikend očekuje u Buzetu. 

Direktor utrke, Branko Bašić, rekao je da je broj prijavljenih vozača za najstariju i najposjećeniju brdsku auto utrku u Hrvatskoj i široj regiji premašio sva očekivanja. 

Za 32. Buzetske dane prijavljeno je rekordnih 197 natjecatelja iz 12 zemalja (Austrija 6, BiH 1, Švicarska 2, Češka 23, Njemačka 1, Francuska 2, Italija 12, Makedonija 3, Crna Gora 3, Slovenija 33, Srbija 1, Hrvatska 110). Među prijavljenima je i 21 formula i protutip što je garancija još jednog oktanskog spektakla na cesti od Mosta do Peničići, dužine 5001 metar. Konačna brojka sudionika je mnogo veća s obzirom da će još nastupati 40-ak promo vozila, 3 predvozača i 3 kartingaša. Posebno veseli dolazak trenutno prvoplasiranog talijanskog vozača, ujedno i rekordera Buzetskih dana, Simonea Faggiolia. On je prošle godine oborio rekord s vremenom 2.11,858, odnosno buzetsko brdo "je preletio" prosječnom brzinom od 137 km/h. Faggioli i Bormolini u Buzetu će voditi borbu za zlatno postolje Prvenstva Europe. Neizvjesno će biti i u kategoriji 1 (sportski automobili) gdje se za naslov prvaka Europe bori hrvatski vozač Tomislav Muhvić, kazao je Bašić. 

Zanimljivo je da u Buzet dolazi sedam od devet prvoplasiranih vozača kategorije 2 (formule) te devet od devet najboljih vozača kategorije 1 (sportska vozila) Prvenstva Europe. 

Buzetska će utrka biti praznik automobilizma. Dokazuje to rekordan broj vozača. Povoljna vremenska prognoza garancija je još jedne dobre fešte u Buzetu, istaknuo je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić. Dodao je da polovica vozača dolazi iz drugih zemalja čemu je doprinio ulazak Hrvatske u Eurospku uniju i nestanak granica. 

Inače, Buzetski dani su zadnja, 13. utrka u kalendaru Europe i sedma u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje za Prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad. Najstarija je brdska auto utrka u Hrvatskoj i u široj regiji, a uz Croatia Rally i najznačajnija, te po broju gledatelja najposjećenija. Duž staze od Mosta do Peničići u neposrednoj blizini grada Buzeta zna se okupiti i do 15 tisuća gledatelja. Organizator je Automoto klub Buzet. 

buzetski dani 2 velika

 

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Marinko Krbavčić iz organizacijskog odbora dotaknuo se pitanja odrona nakon samog starta utrke. Kaže kako isti neće biti u potpunosti saniram do početka utrke, no suženjem ceste na tom djelu i postavljanjem betonskih zaštitnih ograda omogućeno je održavanje utrke. Duž staze je postavljeno dodatnih 200-injak metara zaštitnih branika. Krbavčić je upozorio  gledatelje da se pridržavaju uputa redara i sudaca. 

 

POPRATNI SADRŽAJ I PROGRAM – PARADA ZA POČETAK 

Valmer Brenko iz Orgaizacijskog odbora je predstavio popratni sadržaj. Buzetski dani počinju u petak, 13. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila. U 18 sati po prvi će se puta održati parada vozila centrom grada, duž ulice II. istarske brigade. U paradi sudjeluju natjecatelji s atraktivnim i sportski prirpemljenim automobilima. Kolona vozila kreće ispred Vatrogasnog doma nešto prije 18 sati, prolazi Mostom gdje se vozači formula ukrcavaju u turistički vlakić te svi zajedno dolaze na središnji Trg Fontanu. Ovdje će se, uz zabavni program i nastup Error banda, predstaviti Turistička zajednica Grada Buzeta, proizvođači autohtonih proizvoda poput vina, rakija, keksi i tarufa, sportski klubovi (biciklisti, paraglideri, planinari, enduraši, trekeri, penjači), Gradsko društvo Crvenog križa Buzet i Dječji vrtić Grdelin. Također po prvi puta, na parkiralištu na Mašimovoj škuji u subotu i nedjleju predstavljat će se više auto kuća. Prilika je to ljubiteljima oktana da se upoznaju s novinama u automobilskoj industriji. U sklopu utrke vozit će i drifteri. Zabavni program tijekom sve tri večeri odvijat će se ispred Hotela Fonatan, rekao je Brenko. 

 

OBAVIJEST O ZATVARANJU CESTE

Zbog održavanja međunarodne brdske auto utrke županijska cesta na dionici Most – Prodani te lokalna cesta na dionici Svi Sveti – Sveti Donat bit će zatvorena za sav javni promet dana 14. rujna 2013. (u subotu) u vremenu od 8 do 18 sati i 15. rujna 2013. (u nedjelju) u vremenu od 8 do 18 sati. 

Gledatelje će u nedjelju prije prve i između prve i druge vožnje duž staze razvoziti autobus. Prijevoz autobusom je besplatan. 

 

PROGRAM

 

Petak, 13. rujna 2013. 

18.00 Parada vozila Buzetskih dana, Trg Fontana

20.00 Objava privremene startne liste treninga 

Zabavni program uz Error band, Trg Fontana 

 

Subota, 14. rujna 2013. 

8.00 Objava konačne startne liste treninga

10.00 – 13.00 Trening I

14.00 – 17.00 Trening II

20.00 Objava startne liste utrke

19.30 Zabavni program, Trg Fontana 

 

Nedjelja, 15. rujna 2013. 

9.00 – 11.30 Vožnja I

13.15 Svečano otvaranje utrke

13.30 – 16.00 Vožnja II

18.00 Svečana dodjela nagrada uz nastup Error banda, Trg Fontana

 

 

Cijena ulaznice za 32. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za oba dva dana.