Lokalne vijesti

13.12.2017

Jedinice lokalne samouprave Labinštine među najrazvijenijima u Hrvatskoj

Prema novom modelu izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti jedinica lokalne samouprave koji je preliminarno pripremilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za razdoblje od 2014. do 2016. godine,  Grad Labin je  među najrazvijenijima u Hrvatskoj i nalazi se u prvoj skupini, odnosno na 60 mjestu s indeksom razvijenosti 107,828. Općina Kršan nalazi se na 65.mjestu, i u drugoj je skupini s indeksom 107,649, a u istoj skupini su i Općina Pićan na 75.mjestu s indeksom 106,693, Sveta Nedelja na 109. s indeksom 105,406 i Raša na 123. mjestu s indeksom 104,616. 

 
Istarska županija najrazvijenija je hrvatska županija, nakon Grada Zagreba. Indeks razvijenosti pokazatelj je koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja preko državnih mjera i programa pomoći. Računa se na osnovi prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnog izvornog prihoda po stanovniku, prosječne stope nezaposlenosti, općeg kretanja stanovništva, udjela obrazovanog stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (VŠS i VSS) te indeksa starenja. 
 
Novim modelom izračun indeksa razvijenosti nadograđen je demografskom komponentom indeksa, uvođenjem pokazatelja indeksa starenja i izmjenom stupnja obrazovanosti. Prema novom modelu izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti, predloženo je novo razvrstavanje u razvojne skupine prema kojem će se hrvatski općine i gradovi razvrstavati u 8 skupina – 4 iznadprosječne i 4 ispodprosječne skupine, a županije u 4 skupine – 2 iznadprosječne i 2 ispodprosječne skupine, a status potpomognutih područja imat će sva područja ispod prosjeka razvijenosti RH. Prijedlogom novog modela izračuna indeksa razvijenosti povećava se broj općina i gradova koji imaju status potpomognutog područja i to s 264 na 304, što znači da će dodatnih 40 jedinica pripasti u skupinu potpomognutih područja.