Novosti

 

22.04.2024

Čak 12 vinara s Labinštine nagrađeno na Svijetu malvazija i Vinistrinom ocjenjivanju vina

Medalje i diplome s 15.međunarodnog Svijeta malvazija i 30.Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića stići će i na Labinštinu, ovdašnjim vinarima. Zlatnu medalju na Svijetu malvazija s 90 osvojenih bodova osvojila su Vina Kos, Srećka Kosa, iz Šumbera. Na Vinistrinom ocjenjivanju vina Baćac winery iz Kukurini dobila je srebrnu diplomu za crno miješano vino Calypsa Nera, a za Merlot 36 srebrnu medalju te za Merlot barrique srebrnu diplomu. Čak tri priznanja Baćac winery, odnosno Goran Baćac osvojio je za muškat žuti. Za muškat iz 2022. osvojio je zlatnu medalju, za muškat žuti – kaliće iz 23., srebrnu medalju i za muškat srebrnu diplomu.

Vina Fuhtar iz Nedešćine, Piera Licula, dobila su srebrnu diplomu za merlot, i srebrnu diplomu za teran zreli. Vina Juričić iz Bartići, Larija Juričića, osvojila su brončanu diplomu za muškat bijeli i srebrnu diplomu za teran zreli. Za crno miješano Monte superiore vino srebrnu medalju osvojio je Goran Zahtila. Vina Prskalo iz Malih Golji, Andreja Prskala, dobili su za crno miješano vino Pišurin brončanu diplomu, a za rose srebrnu diplomu. Za merlot iz 2022. godine srebrnu diplomu dobila su vina Živolić iz Kranjci.

Vina Vossila iz Vozilići nagrađena su za merlot barrique srebrnom diplomom, kao i za muškat žuti. Za merlot su srebrnom diplomom nagrađena i Vina Miletić iz Brgoda. Vina Matiška, Bojana Kiršića, iz Nedešćine dobila su dvije srebrne diplome, za refošk i rose. De Fredi iz Šumbera srebrnom je diplomom nagrađen za teran berba 2023., a srebrnu je diplomu za teran berba 2023. zaslužio i teran Romeo, Vina Romeo, Romea Licula iz Nedešćine. Srebrnom su diplomom j za teran zreli, za teran Moj, nagrađena Vina Kos, Srećka Kosa, iz Šumbera.

Inače, na 15. međunarodnom Svijetu malvazija i 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića bilo je rekordnih 740 uzoraka vina, od toga 340 malvazija iz 11 zemalja te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića. Odličja će se vinarima dodijeliti uoči jubilarne 30. Vinistre koja se održava od 10. do 12. svibnja.