Novosti

06.03.2017

♫ Večer srednjoeuropskih kobasica

U agroturizmu „Botra Marija“ u Svetom Petru u Šumi u subotu navečer održana je Večer srednjoeuropskih kobasica, kao svojevrsna gurmanska uvertira u manifestaciju „S klobasicom u Europu“, koja će se u Svetom Petru održati ovog vikenda. Domaćin večeri, supetarski općinski načelnik i predsjednik udruge „S klobasicom u EU“ dr. Mario Bratulić o tome zašto je organizirao ovakvo jedno gurmansko večer kaže: (ton – Mario Bratulić).

Večera je imala pet slijedova na bazi kobasica sljubljenih s biranim vinima. Jela su nastala u kreativnoj sprezi i uzajamnom nadahnuću istarske gastronomske tradicije i moderne kulinarske inovacije, a kombinirale su se tradicionalne kobasice partnera supetarskog sajma iz srednje Europe. Prvi puta se na večeri degustirala supetarska malvazija ("In sylvis"), koja jedina u toj općini ima tržišnu etiketu, ali i vino "First lady" iz slovenske Sevnice, nastalo u čast Melanije Trump, supruge aktualnog američkog predsjednika.

Program su vodili kulinarski znalci Davor Šišović iz Pazina i Milinko Perković iz Samobora, inače član žirija tamošnje manifestacije Salamijade koji o istarskim kobasicama veli: (ton – Milinko Perković). Glavni kuhar večeri bio je mladi Danijel Dosković iz Pule. Pokrovitelji gurmanske večeri bili su udruga "Zlatna šajba" iz Samobora, "Društvo salamarjev" iz Sevnice u Sloveniji, Hrvatska zajednica "August Šenoa" iz Pečuha u Mađarskoj, udruga "S klobasicom u EU" iz Svetog Petra u Šumi i tvrtka Tehnofood iz Karlovca.

Opširnije poslušajte u srijedu, u emisiji Istarski prvi nakon 10.30.

botra marija 1

botra marija 3

botra marija 2

{fcomment}