Lokalne vijesti

02.07.2021

Jedrilčarski klub Kvarner, Gradska knjižnica i Kreativna akademija Labin dobitnici potpore na natječaju ''Mali projekti za bolje sutra''

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva donijela je odluku o odobrenim projektima na natječaju za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“ na koji su se mogle javiti udruge, ustanove i mjesni  odbori sa područja članova Fonda gradova i općina. Na ovogodišnji natječaj je ukupno pristiglo 50 prijava od kojih je 18 pristiglo za tematsko područje: „Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“ a ostale su prijave  bile za tematsko područje: „Razvoj lokalne zajednice“. 

 
Administrativnu provjeru je prošlo 36 prijava te zadovoljilo uvjete za prolaz u daljnji korak procjene: provjeru i ocjenjivanje kvalitete prijavljenih projekata. Ukupna sredstva na raspolaganju za ovaj natječaj bila su 250.000,00 kn, a moglo se po prijavi dobiti maksimalno 25.000,00. Odlukom se financira 10 projekata ukupne vrijednosti 245.406,00 kn, od koji su čak tri iz Labina. Projekt Jedriličarskog kluba Kvarner „Do Teleferike i nazad“ dobio je potporu od 25 tisuća kuna
Projektom se podiže svijest o važnosti industrijske baštine Teleferika  u Rapcu te uređuje pristupni put do navedene lokacije kroz uključivanje različitih dionika udruga i TZ u provedbu aktivnosti.   
 
Za projekt „Osnivanje knjižničnog stacionara u Rapcu – Mala knjižnica Rabac“ Gradska knjižnica Labin je ostvarila potporu od 25 tisuća kuna. Projektom će se u Rapcu omogućiti osnovna knjižnična usluga – posudba i rekreativno čitanje  knjiga. U novouređenom prostoru, građanima će biti dostupno petstotinjak knjiga za sve uzraste. Kako  bi sam prostor dobio na atraktivnosti, održat će se radionica oslikavanja interijera te akcija uređenja  vanjskog dijela prostora.
 
Potporu od 25 tisuća kuna ostvarila je i Udruga Kreativna akademija Labin za projekt „Prozori labinskih legendi“. U cilju aktivnog uključenja građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu okruglih stolova i umjetničke aktivnosti oslikavanja u starogradskoj jezgri Labina 6 murala s prikazom osoba i ličnosti koji su ostavili snažan trag na području Labinštine. 
 
Međusektorskom suradnjom, razvojem volonterstva i inovativnim modelom uključivanja građana izravno se doprinosi povećanju društvenog kapitala u lokalnoj zajednici te rješavanju zajedničkih problema. Projekti mogu  trajati maksimalno do 6 mjeseci u  razdoblju od 1. kolovoza 2021. do 1. ožujka 2022. godine.