Lokalne vijesti

17.09.2021

Općina Kršan zbog izgubljenog spora s državom mora u državni proračun uplatiti gotovo 334 tisuće kuna

Na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana prihvaćen je prvi rebalans proračuna kojim je on u odnosu na planirani povećan za milijun kuna, pa sada iznosi 47.7 milijuna kuna. Do prvih izmjena i dopuna proračuna došlo je zbog odobrenih milijun kuna pomoći za sanaciju i uređenje šetnice u Plomin Luci od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ali i zbog izgubljenog spora općine protiv države i naknade štete od 333.706.09 kuna parničnog troška, zbog kojih općini prijeti i ovrha. Riječ je o sporu koji je Općina Kršan još 2014. godine pokrenula pritiv države, a zbog izgubljene dobiti s osnova naknade za korištenje prostora plominskih termoelektrana. Općinski načelnik Roman Carić podsjetio je vijećnike na tijek događanja, odnosno kako je Vlada u kolovozu 2013. godine prepolovila visinu naknade, odnosno s 94,30 posto na 50 posto. Općinsko vijeće je zatim u lipnju 2014. odlučilo da se pokrene spor za naknadu štete te je državnom odvjetništvu predložena nagodba, odnosno mirno rješavanje sporta, pokušaj je bio neuspio pa je pokrenut sudski postupak, pojasnio je Carić: (ton – Roman Carić).
Sva pravna sredstva su iskorištena: (ton – Roman Carić 1). I bivši načelnik, a sada nezavisni vijećnik Valdi Runko podsjetio je kako je naknada za korištenje prostora plominskih termolektrana u samo dva mjeseca te 2013. godine prepolovljena: (ton – Valdi Runko).

Podsjetimo da je prva odluka Vlade bila da naknda u visini od 94,30 posto pripada Općini Kršan, a 6,70 posto Gradu Labinu. Nakon dva mjeseca odluka je promijenja pa je Općini Kršan pripalo 50 posto naknade, Gradu Labinu 26 posto, a općinama Raša, Pićan i Sveta Nedelja po 6 posto.