Lokalne vijesti

23.06.2022

Od 1. srpnja poskupljuje voda

Labinski Vodovod od 1. srpnja povećava cijenu vode. Građani će vodu plaćati kunu više po metru kubnom u varijabilnom djelu odnosno 6,65 kuna, dok fiksni dio ostaje nepromijenjen. Usluga odvodnje za građane porasla je za 0,40 kuna po metru kubnom.  Domaćinstva će tako od 1. srpnja  vodu mjesečno  plaćati u prosjeku 10 kuna skuplje nego dosad. Za poslovne korisnike povećanje fiksnog dijela iznosi 5 kuna po računu, a varijabilnog dijela za 1,23 kune po metru kubnom. 

Usluga odvodnje za poslovne korisnike je porasla za 0,70 kuna po metru kubnom.  Porasla je i cijena  tzv. poljoprivredne vode, pa fiksni dio po mjernom mjestu iznosi 25 kuna, a varijabilni 3,99 kuna po metru kubnom. Cijena vodne usluge je za socijalno ugrožene građane ostala  nepromijenjena. 

Do povećanja cijene vodoopskrbe i odvodnje  došlo je, kažu u Vodovodu, zbog značajnog porasta cijena energenata i materijala. Samo povećanje struje za 65 % rezultiralo je od početka godine povećanjem troškova za 1.200.000 kuna. Suočeni su kažu, i s povećanjem cijena goriva i repromaterijala za više od 40%, pa bi to, bez povećanja cijene usluge, rezultiralo stvaranjem gubitka u poslovanju s obzirom da su sve unutarnje moguće uštede iscrpili u prvih šest mjeseci ove godine.