Lokalne vijesti

10.11.2022

London - Vina Juričić osvojila sjajne nagrade!

Sjajne vijesti iz Londona! S Decanterovog kušanja vina u sklopu panela Adriatic Whites Vina Juričić osvojila sjajne nagrade!     

Sredinom srpnja ove godine skupljali su se vinski uzorci za veliko kušanje temeljem kojeg u prosinačkom izdanju prestižnog vinskog magazina Decanter izlazi prilog pod nazivom 'Adriatic Whites', a kojom prilikom su se ocjenjivala isključivo bijela vina regije, točnije iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kušanje je odrađeno u Londonu prema standardima Decantera, na temelju kojeg je Caroline Gilby, koja nosi prestižnu titulu Master of Wine, napisala članak za ovaj Decanterov prilog, a koja je inače eminentna stručnjakinja za vina i godinama obnaša funkciju predsjednice ili sudionice ocjenjivačkih komisija u sve tri države pa je stoga itekako upoznata s autohtonim sortama i vinima u regiji.

Prosinački prilog temeljen je na velikom kušanju regionalnih bijelih sorti s naglaskom na autohtone sorte, a istarska malvazija proglašena je zvijezdom regije. U organizaciji Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, u London su otputovali uzorci bijelih vina iz 46 istarskih podruma. 

Od ukupno 67 visoko preporučenih vina 40 vina je iz Istre, a od 72 preporučena 38 ih je također istarskih. Sjajne nagrade s navedenog kušanja vina dolaze nam u Labin te su tako i dvije malvazije mladog vinara Larija Juričića izvrsno ocijenjene. Za svježu malvaziju istarsku berbe 2021. Lari je postigao 88 bodova, koja je time ušla u kategoriju preporučenih vina, dok je malvazija barrique pod nazivom Sv. Barbara iz berbe 2018. visoko ocijenjena s izvrsnim 91 bodom te je tako ušla u visoku kategoriju pod nazivom 'Highly recommended', što je svakako veliko postignuće za labinsku vinsku scenu, ali i općenito promociju vina istočne Istre. 

Potrebno je napomenuti da je inače crni cuvee barrique pod nazivom Crno Zloto, također iz berbe 2018., na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, ovogodišnjem 19. izdanju Decanter World Wine Awards, među 18.244 različitih etiketa koje su pristigle iz 54 zemlje svijeta, osvojio brončanu medalju s 88 bodova. Ovaj Decanterov panel Adriatic Whites ujedno je i sjajna pozivnica za nadolazeću Vinistru od koje nas dijeli nešto manje od sedam mjeseci.