Lokalne vijesti

07.05.2023

Jednodnevni izlet na Skitaču - prijave do 10. svibnja

U subotu, 13. svibnja 2023. godine Turistička zajednica Grada Labina u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Raša i Bike4you centrom iz Rapca, organizira jednodnevni pješački izlet Labin – Skitača koji se prvotno trebao održati u subotu 1. travnja 2023. godine.

"Građani koji su uplatili kotizaciju, a ukoliko žele povrat, mogu se javiti u TZ Grada Labina ili ukoliko su u mogućnosti doći 13. svibnja 2023. na planinarski izlet, kotizacija može ostati uplaćena. Zahvaljujemo na razumijevanju", poručuju organizatori.

Okupljanje sudionika je od 9.30 sati na parkiralištu pokraj gradskog groblja u Starom gradu Labinu. Polazak je u 10,00 s navedenoga parkirališta.

S parkirališta (299 m) kreće se asfaltnom cestom Labin – Prtlog do Gondolići, gdje skrećemo desno prema Skitači putem IPP-a (Istarskog planinarskog puta). Tu se spuštamo u Prtlošku jarugu (193 m) te se iz nje preko ceste Labin – Sv. Marina penjemo do Majala (272 m) i dalje preko sela Tominovići i Bontauli izlazimo na put Bartići – Škarpoci (340 m). Iz Škarpoci, sela koje se nalazi u području Karmenica, podno skitačkog platoa stiže se Putom Kuša do Šikoli (430 m), nekad velikog, dobrostojećeg sela, danas tek skupine ruševina obraslih u gusto raslinje. Šikoli su posljednje selo na putu s te strane.

Potom se kreće preko vrha Oštri (531m) i pored sela Mihaljini (492 m) na plato, a potom preko Prodola, pored crkvice sv. Mateja (391 m), preko Velega Kola (410 m) do planinarske kuće Skitača (425m).

S vrha Oštri, koji je matični vrh Planinarskog društva SKITACI iz Labina, pruža se jedan od ljepših vidika u dubinu i u širinu čitavog Kvarnera te Istre na drugoj strani. Čitavim putom, ukoliko se trenutno ne nalazimo u nekoj od jaruga, ili u šumi, promatramo na istoku otok Cres s Lošinjem, a iza njega cijelom dužinom, za lijepoga vremena, masiv Velebita.

Područje obiluje pašnjacima ljekovite kadulje i kovilja – Stipo Salvietum officinalis te pašnjacima šaša crljenike i žute krške zečine – Carici Centauretum rupestris. Potrebno je spomenuti da posebnu draž ovim prostorima nudi cvjetanje drena u rano proljeće – Cornus mas, brnistre u proljeće (Spartium junceum) te rujevine u jesen (Cotinus coggygria).

Dolazak na Skitaču planiran je oko 16 sati, gdje sve sudionike s plaćenom kotizacijom čeka omiljena okrjepa – planinarski grah.

Duljina staze je oko 16 km. Povratak u Labin je u vlastitoj organizaciji.

TEŽINA STAZE: staza je tehnički lagana, kondicijski srednje zahtjevna.

OPREMA: standardna planinarska oprema (gojzerice ili cipele za hodanje rebrastog đona, nikako sportske tenisice ravnog đona ili gradske cipele). Vlastita hrana iz svog ruksaka. Preporuka: štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kapa, naočale za sunce, podloga za sjedenje.

PRIJAVA: na telefon 052/ 855 560 ili na mail info@rabac-labin.com do srijede 10. svibnja 2023. do 13.00 sati.

Molimo sve sudionike da kotizaciju u iznosu od 5 eura uplate do srijede 10. svibnja 2023. na račun HR34 2340009 1110992706 s opisom plaćanja „kotizacija za planinarski izlet“.

NAPOMENA: sudionici planinarskog izleta dužni su pridržavati se uputa vodiča i pristupaju izletu na vlastitu odgovornost. Ukoliko vodič procijeni da osoba nema odgovarajuću opremu za hodanje, može joj zabraniti sudjelovanje u planinarenju. Planinarenje nije za osobe sa srčanim tegobama ili poteškoćom u hodanju. Djeca moraju biti starija od 10 godina, u pratnji roditelja i prohodati rutu u ritmu odraslih.

Vodič zadržava pravo promjene itinerera u slučaju nepredviđenih okolnosti, a vodiči će biti Andrej i Katarina Đapić.