Lokalne vijesti

18.09.2023

Tvrtka Solvic Energy iz Varaždina gradit će fotonaponsku elektranu u Poduzetničkoj zoni Pićan Jug

Tvrtka Solvis Energy iz Varaždina odabrana je kao najpovoljniji ponuđač na javnom natječaju za davanje u zakup zemljišta u svrhu izgradnje fotonaponske elektrane u Poduzetničkoj zoni Pićan Jug. Zakupac će plaćati fiksni dio zakupnine u iznosu od 0,10 eura po m2 zemljišta mjesečno, odnosno ukupni iznos od 8.395,80 eura mjesečno, te varijabilni dio od 7,2 posto godišnjih bruto prihoda od prodaje električne energije.Rok je 25 godina bez mogućnosti produženja. Odlučili su to pićanski vijećnici na sjednici održanoj u petak navečer. Zatvara se jedna faza koju smo pokrenuli na početku mog mandata, kazao je tom prilikom općinski načelnik Dean Močinić: (ton – Dean Močinić).

Vijećnik ID-a Branko Ružić čestitao je općini na povoljnim uvjetima koji su postignuti tom ponudom, no rekao je da su prema njegovim informacijama kretanja na tržištu drukčija.

Na istoj sjednici donijete su i druge izmjene i dopune proračuna za ovu godinu. Rebalansom proračun iznosi 2,5 milijuna eura. Prihodi su povećani za 315 tisuća eura, a rashodi za 312 tisuća eura. U prvom polugodištu ostvaren je ukupni prihod od 783 tisuće eura, realizirani su rashodi u iznosu 583 tisuće eura. Zabilježen je višak od 199 tisuća eura, kojim se saniralo manjak iz prethodnog razdoblja, pa je Općina Pićan ušla u sljedeće (proračunsko) razdoblje sa 195 tisuća eura raspoloživog viška sredstava.

Vijećnici su izglasali i izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja poduzetničke zone Jurani kojima je omogućavanje gradnje solarnih elektrana. Na sjednici je načelnik podnio i izvješće o svom šestomjesečnom radu. Kazao je kako je rekonstruiran most na cesti Budina, kao i most u Švićima te je projektirana dionica ceste Sveta Katarina – Tučići.Hrvatske ceste, doda je Močinić, pokrenule su i projekt izgradnje nove državne ceste Išišće-Kloštar, a u tijeku je projektiranje rekonstrukcije raskrižja na Most Pićnu u suradnji s Hrvatskim cestama te je provedena je javna nabava i odabran je najpovoljniji ponuditelj za izgradnju vodovodnog ogranka Ćopi-Maršani-Stanišići. Izrađena je projektna dokumentacija za izgradnju prometnice i prateće komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Pićan-jug, te se iščekuje raspisivanje poziva iz Fonda za pravednu tranziciju za prijavu projekta.(ton – Dean Močinić 1), zaključio je općinski načelnik Pićna Dean Močinić.