Lokalne vijesti

Namještaj Mima

03.03.2021

Ponosni na kovarsku tradiciju i Labinsku republiku

Polaganjem vijenaca na Krvovoj placi na Vinežu, svečanom sjednicom Gradskog vijeća Labina, paljenjem rasvjete na Šohtu i 3D mappingom na kuli na Trgu labinskih rudara Labin i Labinština su jučer obilježili 100. obljetnicu Labinske republike. Obilježavanje je svečano započelo na obnovljenoj Krvovoj placi na kojoj su vijence položili predsjednik republike Zoran Milanović, labinski gradonačelnik Valter Glavičić, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, gradonačelnik Pule Boris Miletić, saborski zastupnik Tulio Demetlika, načelnice općina Raša i Sveta Nedelja Glorija Paliska i Irene Franković, predstavnik Općine Kršan Roman Carić i potpredsjednik Općinskog vijeća Pićna Dean Močinić te potomci rudara iz 1921. godine Gracijela Milevoj i Zdenko Batinić.  Na polaganju je bio postrojen vod Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske

Nakon Vineža uslijedila je Svečana sjednica Gradskog vijeća Labina kojoj su osim visokih uzvanika, gradskih vijećnika i predstavnika općina Labinštine nazočili i najstariji živući rudari. Otvarajući sjednicu predsjednica labinskog Gradskog vijeća Eni Modrušan je posebno naglasila: (ton – Eni Modrušan).  Ponosno rudarsko srce Labina i Labinštine danas kuca snažnije i odvažnije jer ste, cijenjeni gospodine Predsjedniče Republike Hrvatske, upravo Vi ovdje danas s nama, kao što se i čitava svečanost stote obljetnice Labinske republike održava pod Vašim visokim pokroviteljstvom. Dobro nam došli u Labin! Dobro došli u Labin i ostali cijenjeni uzvanici! Ovaj rudarski i radnički grad od pamtivijeka je dobar domaćin. I rudareva kuća oduvijek je bila topla. Grijao ju je ugljen, crno zlato, karbon. Bilo je i na rudarskom stolu domaće hrane za rudara i gosta. Najbolje to znaju Božo, Anđelo i Hasib, večeras u ovoj dvorani naši najstariji uzvanici, naši kovari i rudari koji su odavno prešli devedesetu godinu. Zato, dragi naši rudari, neka Vam je hvala za sve i neka Vam je stop puta sretno! Vi ste ti zbog kojih danas osjećam strahopoštovanje za svaku izgovorenu riječ. Vi ste živjeli ono što mi danas slavimo“, kazao je obraćajući se skupu labinski gradonačelnik Valter Glavičić i nastavio: (ton – Valter Glavičić). Labin danas živi te svete vrijednosti, ustvrdio je Glavičić i dodao: (ton – Valter Glavičić 1). 
 
Govoreći na svečanoj sjednici predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je kako je i njegov pokojni did Ante Milanović, težak, otac troje djece, kratko radio u rudniku u Sinju. „Moj did partizan  koji je sudjelovao u uličnim borbama u Trstu, često je znao reći da mu je u rudniku bilo teže i zato sam uvijek na to gledao sa strahopoštovanjem i zebnjom", rekao je Milanović te nastavio: (ton – Zoran Milanović). Rudarima je, dodao je suđeno u građanskom procesu i oslobođeni su. Da se to dogodilo samo godinu dana kasnije vjerojatno bi bili smaknuti bez suđenja. Predsjednik je zatim posebno istaknuo: (ton – Zoran Milanović 1). Kazao je hrvatski predsjednik i da je u Labinu bio pedesetak puta i da je 90-tih godina Labin bio siv i izmučen grad: (ton – Zoran Milanović 2). Na kraju je ustvrdio: (ton – Zoran Milanović 3). 


U ime svih istarskih gradonačelnika govorio je pulski gradonačelnik Boris Miletić, kojem je nono bio labinski kovar. "Svijet i Europa su 1921. bili pred izazovima, pred nadolazećeim naznakama fašizma", kazao je Miletić: (ton – Boris Miletić). Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar kazala je kako su ideal i način življena istarskog čovjeka biti svoj na svome, nikad sasvim pokoreni, nikad odnarođeni: (ton – Sandra Ćakić Kuhar). U ime svih saborskih zastupnika iz Istre govorio je Tulio Demetlika je u uvodu istaknuo da je bio jedan od zadnje generacije labinskih rudara: (ton – Tulio Demetlika). Izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, državni tajnik Ivan Bubić pozdravljajući skup poručio je: (ton – Ivan Bubić). 
 
Svečanu sjednicu su glazbom uveličali Elis Lovrić i Bruno Krajcar. Nakon svečane sjednice gradonačelnik Valter Glavičić i hrvatski predsjednik Zoran Milanović su, uz nazočnost brojnih građana, svačano upalili trajno osvjetljenje Šohta. Predsjednik je zatim obišao Lamparnu, a domaćin mu je bio predsjednik Labin Art Xpressa Dean Zahtila. Svečanost pod Šohtom uvličali su udaraljkaši Umjetničke škole Matka Brajše Rašana pod vodstvom profesora Marijana Lincmajera i glumac INK-a Valter Roša koji je u produkciji Istra Inspirita izveo performans „Crvena straža-pismo Ivanu Pipanu“.


FOTO: Marina Jurić / Mateo Gobo / Erika Mohorović