Lokalne vijesti

14.03.2022

Predstavljena LABINA - Festival umjetnosti i tolerancije s humanitarnom notom

LABINA - ime je novog festivala, Festivala umjetnosti i tolerancije, koji je danas predstavljen medijima. Festival će se u starogradskoj jezgri Labina održati od 19. do 21. svibnja. Bit će to novo događanje, dobra nadopuna labinske priče, kazao je najavljujući Festival labinski gradonačelnik Valter Glavičić: (ton – Valter Glavičić).

Umjetnička direktorica Festivala Sonja Damjanović ustvrdila je da je Festival LABINA eklektički festival, prevenstveno izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku – poruku Tolerancije: (ton – Sonja Damjanović).

Samo ime festivala Labina, u sebi krije i nudi mnoge asocijacije koje definiraju cijeli Festival: (ton – Sonja Damjanović 1).

Festival će trajati tri dana, a nulti dan će biti 18. svibnja otvaranjem Teatrina. Himna festivala je pjesma „Va Labine by night“ Bruna Krajcara, a tijekom festivala održat će se i niz popratnih dnevnih događanja. Suština Festivala je, kazala je Damjanović, povezivanje vrhunskih lokalnih dostignuća i stanovnika i visoke umjetnosti u večernjim satima, u kojima će biti niz koncerata, kazališnih predstava, plesnog kazališta.

Svoje će mjesto na Festivalu naći Dramski studio Srednje škole Mate Blažine, kao i Umjetnička škola Matka Brajše Rašana. Sonja Damjanović najavila je danas kazališni program: (ton – Sonja Damjanović 2). U narednim godinama, zaključila je umjetnička direktorica Festivala, namjera im je povezati se s najboljim europskim festivalima radi razmjene programa.

Shakespeare je rekao "cijeli svijet je pozornica", a ovdje će cijeli grad biti pozornica, ustvrdio je Miran Hajoš, savjetnik za kazališnu i kulturnu suradnju: (ton – Miran Hajoš). Festival je prije svega namijenjen lokalnom stanovništvu, no: (ton – Miran Hajoš 1).

Podršku Festivalu daje i Turistička zajednica Labina, rekla je njezina direktorica Astrid Glavičić: (ton – Astrid Glavičić). Ogromna mi je čast i zadovoljstvo da sam ove godine zamoljena da budem domaćica 1. Festivala Umjetnosti i tolerancije, da budem LABINA, s neskrivenim zadovoljstvom kazala je glumica Mia Begović: (ton – Mia Begović).

Festival umjetnosti i tolerancije-LABINU prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija, koje ga i financijski podupire.