Novosti

06.04.2022

Daus: Hrvatska je mala zemlja za veliku bespravnu gradnju!

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, ponovno je za saborskom govornicom ukazao na gorući i trenutno nezaustavljiv problem bespravne gradnje u Istri.

- Okupacija hrvatskog teritorija ona tiha bez ispaljenog metka, izravna ugroženost suvereniteta Republike Hrvatske, bespravna devastacija prostora, prirode i okoliša, ekocid u zaštićenom području značajnog krajobraza- sve to, kolegice i kolege i još mnogo toga događa se na najatraktivnijim područjima naše zemlje, a državne institucije spavaju, kazao je Daus te dodao kako prima informacije s terena da tvrtke registrirane u Sloveniji na svojim internetskim stranicama oglašavaju prodaju poljoprivrednog zemljišta u paketu s montažnim kućicama u Rovinju, što je zastrašujuće jer je gradnja na takvom zemljištu strogo zabranjena. Također, u zaštićenom području prirode krče se šume, postavljaju kućice, a katastarske čestice ograđuju se betonskim zidovima.

U svakoj uređenoj zemlji to ne bi bilo dozvoljeno, dok bi prekršitelji bili kažnjeni drakonskim kaznama.

- Istarske općine, gradovi i županija nude pomoć i dio rješenja na način da preuzmu poslove građevinske inspekcije s obzirom na to da je nedovoljan broj inspektora na terenu, dok za zaštićena područja prirode struka na terenu predlaže izmjene Zakona o zaštiti prirode te predviđanje mogućnosti ulaska u posjed, rušenja i dostave računa počinitelju, a ako ne plati, da ga se ovrši, napomenuo je Daus.

Naglasio je kako se radi o zločinu protiv prirode, okoliša, prostora, tisućljetne kulture života na tom prostoru, no dodao je da nije problem u onome tko ga čini nego onom tko ga svojim nedjelovanjem potiče na činjenje, a to je Hrvatska i njene institucije jer godinama zatvara oči na sve vapaje Istre za pomoć i podršku.

- U Istri imate po tom pitanju podršku županije, gradova i općina koji su spremni uložiti svoje resurse u rješavanje tog problema, zadnji je čas da nas se čuje, da zajedno spasimo hrvatski prostor od daljnje devastacije i da zajedno zaustavimo ovo uništavanje naše prekrasne prirode, naše prekrasne države! Probudimo se, podne je već odavno prošlo i spasimo zajedno ono najvrijednije što je uz ljude u ovoj zemlji ostalo, a to je prostor, zaključio je zastupnik IDS-a svoje izlaganje.