Novosti

30.08.2023

U nedjelju XV. Učkarski samanj

XV. Učkarski samanj održat će se u nedjelju, 3. rujna 2023. godine na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka, u trajanju od 10.00 do 20.00 sati.

Učkarski samanj najveći je sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera. Sajam će i ove godine obuhvatiti izložbeno-prodajni, kulturno-zabavni, ugostiteljski, dječji i edukativni program. Zabavni program predvodit će legendarni Koktelsi, dok će na terasi Planinskog bara u poslijepodnevnim satima posjetitelje zabavljati grupa Anelidi.

Na izložbeno-prodajnim štandovima predstavit će se preko 50 proizvođača i udruga koji će prezentirati svoje proizvode, usluge i zanate. Posjetitelji će se u ovom dijelu sajma moći upoznati s tradicionalnom izradom autohtonih glazbala, kovanjem željeza, izradom drvenih figurica, gljivarstvom, kulturnom baštinom Lovranštine, a posebna atrakcija i ove će godine biti tor s autohtonim životinjama: boškarinom, ovcom pramenkom, tovarima i kravama.

Prodajni dio sajma obuhvatit će bogatu ponudu lokalnih proizvođača, a među ostalim, na štandovima će se prodavati razni mliječni, mesni i suhomesnati proizvodi, med, voće, rakije i likeri, vina, craft pive, čajevi, džemovi, prirodna kozmetika, domaći kolači, čokolade, fritule…

Ugostiteljski dio sajma ponudit će tradicionalne gastronomske specijalitete, na tri lokacije – na parkiralištu Poklon, uz Planinarski dom Poklon te na terasi Planinskog bara u sklopu Centra za posjetitelje Poklon.

Tijekom cijelog trajanja sajma, posjetitelji će moći uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu, na dvije lokacije. Na glavnoj pozornici program će voditi Robert Ferlin, a nastupit će KUD Zlatela, Etno skupina Šćike, Mreža škola PP Učka te KOKTELSI.

Zabavno će biti i u Centru za posjetitelje Poklon, točnije na terasi Planinskog bara, gdje će se za veselu atmosferu pobrinut grupa Anelidi. Uz zabavni program, posjetitelje u CZP Poklon očekuje i zanimljivo predavanje „Penjačevi zapisi“, proslavljenog alpinista, pisca, fotografa, filmskog snimatelja i redatelja – Stipe Božića, s početkom u 14.30 sati.

Dječji program ove će se godine odvijati u šumskom ambijentu Učionice u prirodi, gdje najmlađe posjetitelje očekuje dječja predstava „Čarobna svirala“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Predstava će se održati u dva termina, u 11.30 i 12.30 sati.

Promet preko Učke će se, kao i prethodnih godina, za vrijeme sajma odvijati jednosmjerno – iz smjera Istre prema Kvarneru. Od 9.00 do 21.00 sat odvijat će se posebna regulacija prometa, na dijelu ceste D-500 od naplatne postaje ''Čvor Vranja'' do spoja/križanja s cestom ŽC- 5047, i dalje na dijelu ŽC-5047 u blizini zapadnog portala tunela Učka s istarske strane do Veprinca.

Tvrtka BINA Istra i ove je godine svim posjetiteljima omogućila sponzoriranu cijenu tunelarine od 1,50 EUR, a sve informacije o načinu korištenja niže cijene tunela, dostupne su na internetskoj stranici Parka prirode Učka.

Osim automobilom, na sajam je moguće doći i autobusom. Za posjetitelje XV. Učkarskog samnja organiziran je izvanredni prijevoz besplatnim autobusom iz Opatije. Polazak će biti svakih 30 minuta sa stanice na Slatini u periodu od 9.30 do 18 sati, a povratak s Poklona od 11 do 20 sati.

Tradicionalni planinarski pohod neće izostati niti ove godine, pa se svi oni koji na Poklon žele doći pješke, mogu pridružiti planinarskim društvima Knezgrad i Opatija na planinarskom pohodu od Lignja do Poklona. Pohod kreće u 10.00 sati, a planirani dolazak na Poklon je oko 13 sati.

Sve važne informacije vezane uz XV. Učkarski samanj dostupne su na stranicama Parka prirode Učka.

Pokrovitelji tradicionalnog XV. Učkarskog sajma su Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Opatije i Turistička zajednica Općine Lovran.