LAG „Istočna Istra“ u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin i Gradom Labinom organizira okrugli stol „Kako povećati potrošnju lokalnog meda“. Događanje donosi stručne rasprave o očuvanju kvalitete, brendiranju i promociji domaćih pčelinjih proizvoda.
LAG „Istočna Istra“ u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin i Gradom Labinom, u sklopu 10. Dana meda, organizira okrugli stol na temu „Kako povećati potrošnju lokalnog meda“. Okrugli stol održat će se u subotu, 15. studenog, s početkom u 11:00 sati u Maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta. Pozivamo sve zainteresirane za ovu temu da se odazovu pozivu.
Događanje je posvećeno važnosti poljoprivredne proizvodnje, posebice lokalne proizvodnje meda, očuvanju kvalitete i izvornosti te poticanju potrošnje domaćih pčelinjih proizvoda, bilo direktnom prodajom, putem sustava javne nabave, turizma ili digitalnih platformi.
Cilj okruglog stola je potaknuti dijalog između poljoprivrednika, institucija, obrazovnih ustanova i stručnjaka, predstaviti dobre prakse koje povezuju pčelarstvo, lokalnu zajednicu i održivi razvoj te naglasiti važnost lokalne poljoprivredne proizvodnje za zajednicu i turizam.
Stručna rasprava o izazovima i prilikama pčelarstva
Uz moderatoricu dr. sc. Gordanu Hegić, predsjednicu Hrvatskog apiterapijskog društva, u raspravi sudjeluju:
• dr. vet. med. Livio Švić – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, rukovoditelj područnog ureda
• prof. dr. sc. Dragan Bubalo – Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
• Darko Martinović – predsjednik Pčelarske udruge Labin
• Nedo Pinezić – stručnjak za održivi turizam
• Mirela Faraguna – voditeljica LAG-a Istočna Istra
• Snježana Ivić Gerovac – novinarka i stručnjakinja za marketing pčelarskih proizvoda
• Klaudio Peteani – dugogodišnji pčelar
• mag. med. techn. Dolores Eškinja Kos – zdravstvena voditeljica DV Kockica Kršan
• mr. sc. Manuela Licul Martinčić – stručnjakinja za javnu nabavu
Okrugli stol pružit će uvid u aktualne izazove i prilike pčelarstva — od kontrole kvalitete i certifikacije meda, preko brendiranja i tržišne promocije, do mogućnosti zelene javne nabave i jačanja uloge lokalnih proizvođača u prehrani djece, škola i javnih ustanova.
Raspravljat će se i o tome kako turizam može postati platforma za prodaju i izvoz domaćih proizvoda, kako povećati udio lokalno proizvedenih proizvoda u trgovinama, važnosti brendiranja proizvoda te kolika je uloga storytellinga u stvaranju prepoznatljivog brenda.
Podsjećamo da se jubilarni, 10. Dani meda Labinštine održavaju 15. i 16. studenoga u Maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta.