Lokalne vijesti

30.09.2022

Ovog vikenda nizom događanja obilježava se Svjetski dan turizma

Ovog vikenda, u subotu i nedjelju u Istri se obilježava Svjetski dan turizma. U obilježavanje su se uključile i Turističke zajednice Labinštine, kao i Pučko otvoreno učilište i Eko muzej Vlaški puti u Šušnjevici. Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja sutra organizira prvu Vinsku šetnju novom pješačkom stazom Kalića i bukalete: (ton – Bianca Dagostin), najavljuje direktorica Turističke zajednice Bianca Dagostin. Vinska šetnja počinje u 10 sati, a završit će dobrim vibracijama uz Jinxie Grooves - DJ-a na vinilima!

Turistička zajednica Kršana će u nedjelju u Plominu održati tradicionalnu manifestaciju Bela nedeja. Nedjeljno događanje započet će misnim slavljem u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u 10 sati, a program počinje u 11 sati nastupom KUD-a Zlatela iz Kršana te nastupom djece iz Dječjeg vrtića Kockica. Od 12 sati Istra Inspirit priređuje predstavu “Kontići, čuvari šume” i zabavu za najmlađe na plominskoj Lombordi. U interaktivnoj dječjoj radionici najmlađi posjetitelji kroz igru i zabavu upoznat će se s istarskim biljnim i životinjskim svijetom, mitovima i legendama, a otkrit će i što je istarsko blago. Bit će tu i kviz znanja u kojemu će svatko moći provjeriti naučeno kroz istarski memory i igre puzzlama.Osim mladog vina, kojemu je manifestacija i posvećena, na plominskom trgu očekuje vas bogata gastronomska ponuda tradicionalnih jela i degustacija vina lokalnih vinara uz kupnju degustacijske čaše, a za poslijepodnevnu zabavu zadužen je Šajeta. U sklopu zabavnog programa na plominskim će ulicama nastupiti i učenici Umjetničke škole “Matka Brajše Rašana” iz Labina. Udruga žena „Mendula“ iz Sv. Nedjelje pripremit će fritule, a sve u sklopu humanitarne akcije za kupnju fiksnog mamografa za labinski Dom zdravlja. Plominski trg na jedan će dan postati pravi sajmeni plac na kojem će lokalni proizvođači ponuditi autohtone proizvode. Tradicija plominskog kraja predstavit će se kroz izložbu čentrina i starih fotografija. U Plomin Luci Sportsko-ribolovno društvo Plomin priredit će natjecanje u udičarenju.

U nedjelju 2. listopada, Turistička zajednica Grada Labina i Pučko otvoreno učilište organiziraju besplatan razgled starogradske jezgre te besplatan ulaz u Narodni muzej i Gradsku galeriju. Razgled započinje u 11 sati ispred Info punkta u labinskoj starogradskoj jezgri. U subotu, 1.listopada ulaznice u Narodni muzej mogu se kupiti za 50% vrijednosti, dok je razgled izložbe u Gradskoj galeriji besplatan. Radno vrijeme Muzeja i Galerije je od 10-18 u subotu, a u nedjelju od 10-13 sati.

Turistička zajednica Raše sutra omogućuje besplatan razgled Kovarske kuće Arsia i to od 9 do 13 sati. Uz ulaznicu od 15 kuna za odrasle, a za djecu besplatno će se sutra, s vakih 20 minuta od 10 do 18 sati, moći razgledati Eko muzej Vlaški puti u Šušnjevici.