Lokalne vijesti

30.09.2022

Postavljen moderni sustav navodnjavanja na nogometnom igralištu NK Potpićan Učka 72

Danas je u nazočnosti predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora – Direktora ureda za programe lokalnog sporta Hrvoje Balena, predsjednika Sportske zajednice Istarske županije Mladena Pavičevića, Tajnika Sportske zajednice Istarske županije Matije Červenija, tajnika sportske zajednice grada Labina Siniše Verbanca, predstavnika Općine Kršan i članova Uprave NK Potpićan Učka 72, izvršen obilazak nogometnog igrališta NK Potpićan Učka 72 na kojem je uspješno realiziran projekt navodnjavanja.

Nogometni klub NK Potpićan Učka 72 u travnju ove godine prijavio se na natječaj Hrvatskog olimpijskog odbora u sklopu Programa Aktivna zajednica za 2022. godinu - Projekt navodnjavanja igrališta NK Potpićan Učka 72 u Potpićnu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 130.458,23 kn pri čemu je Općina Kršan sudjelovala sa 50% odnosno s iznosom od 65.229,12 kn, a ostatak u iznosu od 65.229,11 kn podmiruje Hrvatski olimpijski odbor.

Sustav navodnjavanja na nogometnom igralištu postavila je tvrtka ABN Obrt za automatsko navodnjavanje, vlasnika Adelio Belušić iz Pićna, na način da se postavilo 96 manjih prskalica raspoređenih u 16 sektora. Navodnjavanje se automatski pali po sektorima i moguće je njime upravljati i preko WIFI-a praktički iz dnevnog boravka.

"Ono što je bitno naglasiti jest da time ne samo da smo dobili na samoj uštedi vremena i praktičnosti oko provođenja samog navodnjavanja jer ne treba više micati i postavljati klasične prskalice po terenu, već se pritiskom jednog gumba sve rješava i naravno dobiva i na uštedi vode.

Procjena je da je prije trebalo cca 80 kubika vode za pokriti cijeli teren navodnjavanjem, dok je sada ta brojka pala na upola manje cca 40 kubika, a i sustav funkcionira na način da ga je moguće uključiti bilo kada, pa i po noći kad više drži vlagu, što prije nije bio slučaj.

Potrebno je na kraju napomenuti da smo tijekom kolovoza, kad je glavnina posla već bila obavljena i dok je na snazi bila redukcija vode, imali veliku pomoć ne samo od članova kluba tijekom raznih radnih akcija na terenu, nego i od poljoprivrednika i ostalih subjekata i domaćih ljudi u dopremi vode traktorima s izvora i punjenju cisterni kako bi zalijevali ponovno postavljenu travu koja je izvučena prethodno radi instaliranja prskalica, na čemu im posebno zahvaljujem", naglasio je načelnik Roman Carić.