Lokalne vijesti

23.11.2022

Razgovor s Tonijem Juričićem povodom predstavljanja romana ''Nokturni u d-molu''

U petak, 25. studenoga s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Labin bit će predstavljen roman Tonija Juričića „Nokturni u d-molu“, koji je objavila nakladnička kuća Fraktura. Književni susret i razgovor s autorom moderirat će Morin Hukić.

Povodom predstavljanja romana, Tonija Juričića ugostili smo u emisiji Kulturne minute.

Toni Juričić rođen je 19. rujna 1990. Živi u Labinu. Na temi anatomije groteske u (post)jugoslavenskoj kinematografiji završio je doktorski studij na Durham Universityju kao stipendist Wolfson Postgraduate Scholarship in the Humanities. Diplomski studij komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Preddiplomski studij završio je u Rijeci, na Odsjeku za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu. Piše. Režira. Scenarist je dokumentarnog filma Labinska republika u produkciji Levela 52 za HRT. S Biancom Dagostin režirao je kratkometražni dokumentarni film Izvorni sjaj (čiji scenarij i potpisuje). 

Uz dokumentarne filmove, radio je i na glazbenim spotovima za NLV, Barbari, BluVinil i mnoge druge. Objavljivao u književnim časopisima Fantom Slobode, UBIQ, Zarez i u zbirkama spekulativne fikcije Transreali, Sfumato i Futur Crni. S pričom Con Calma ulazi u uži izbor književne nagrade Kritična Masa. Svoje radove predstavljao na književnim tribinama Cakuloda na Torjone, Učitavanje i Rani radovi. Za priču Isus z Becići je dobio nagradu 'Slavko Kolar' Hrvatskog Sabora Kulture za prozno stvaralaštvo mladih autora na dijalektu. 

S akademskog područja, svoje je radove objavio u časopisima JAT, Hrvatski filmski ljetopis i Studies in Eastern European Cinema. Za znanstveni rad The Last Serb on Parade: Co-producing the Political Satire in Post-Yugoslav Sphere nagrađen je godišnjom nagradom Roberto i Daniela Giannini 2020. godine. 

Nokturni u d-molu, objavljen u sklopu nakladničke kuće Fraktura, je njegov prvi roman.