Lokalne vijesti

24.11.2022

Povećana mutnoća vode uslijed obilnih padalina

Zbog obilnih padalina u količini od 190 l  u razdoblju od 24 sata došlo do zamućenja izvorišta F.Gaja-Kokoti i tehničkog problem na cjevovodu Rakonek – F.Gaja što je imalo za posljedicu zamućenje vode u vodovodnoj mreži.  Mutnoće je zabilježena u Bnovim zgradama, Kapelic, Bregu, Salakovcima, Industrojskoj zoni Vinež, Viškovićima na Vinežu i Marcikljanima na području Grada Labina, u Industrijskoj zoni Dobrova, te Svetom Maartinu i Snašićima na području Općine Sveta Nedelja, u Brgodu, na Štalijama, Macarinima i Kunju na području Općine Raša te Potpićnu, Boljevićima, Lazarićima i Blaškovićima na području Općine Kršan. 

Mutnoća iznosi od 4,7 - 8 NTU i prelazi maksimalno dozvoljenu vrijednost od 4 NTU sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju i pripadajućem Pravilniku. Ostali mikrobiološki i kemijski parametri zdravstvene ispravnosti su u skladu s Pravilnikom. S obzirom na navedeno  preporuka potrošačima je prokuhavanje vode prije konzumacije, a  može se  koristiti za sanitarne potrebe. Trend mutnoće na izvorištima je u padu, a Vodovod Labin provodi mjere ispiranja na terenu i otklanjanja tehničkih problema u svrhu normalizacije vodoopskrbe“, priopćeno je iz Vodovoda. 

Vodovod Labin kontinuirano prati stanje vodoopskrbe i poduzima potrebne i propisane mjere, a o svim promjenama stanja javnost, potrošači te nadležna tijela i ustanove bit će pravovremeno izvješteni. Službe Vodovoda Labin kontinuirano provode mjerenja i za ostatak vodoopskrbnog područja te će se nova obavijest objaviti nakon dobivenih rezultata.