Lokalne vijesti

27.01.2023

''Tonka Ekonomka'' dobila svoje online izdanje

Vjerojatno su svi već čuli za Tonku ekonomku - financijski priručnik za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, namijenjen za učenike iz cijele Hrvatske - a potekao iz pera troje labinskih autora. Od danas, uz tiskano izdanje, priručnik je dostupan i online, u obliku digitalnog preuzimanja ili online pregleda verzije u PDF formatu. Podsjetimo, 2021. godine labinska Srednja škola Mate Blažine osvojila je 2. mjesto za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti na natječaju koji je, povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, provela Hrvatska udruga banaka. 

Drugo mjesto su zaslužili profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić za obrazovni program pod nazivom „Tonka ekonomka – priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera“. U želji da se čim više mladih upozna s financijskom pismenošću, ovaj je program uveden i u građanski odgoj u dvije labinske osnovne škole. 

Ovaj priručnik koji na veoma kreativan način mladima približava razna znanja o financijama, a zamišljen je kao svojevrsno putovanje životom obitelji Šoldić, koju čine tinejdžerica Tonka, njezini roditelji, sestra Mani i brat Darko te nona Žuži. Kako bi djeci i mladima približili njima relativno nepoznati pojam financijske pismenosti, u priručniku nailazimo na razne dogodovštine glavne akterice Tonke: osim što se uči upravljati financijama, ona je i ekologinja i volonterka, a u priručniku se koriste i elementi cakavice pa su koristi jednog ovakvog priručnika daleko veće od njegovog osnovnog cilja. Online izdanje Tonke ekonomke predstavljeno je u petak ujutro u Maloj vijećnici Grada Labina, gdje je stranica na kojoj se digitalna verzija nalazi i puštena u javnost, a stalno je dostupan na sljedećem linku za preuzimanje: https://bit.ly/tonka-ekonomka.