Lokalne vijesti

01.02.2023

Pokrenut eTurizam - nova usluga u procesu digitalizacije poslovanja Istarske županije

Sredinom prošlog tjedna u Zagrebu je predstavljen završetak provedbe aktivnosti u sklopu projekta Hrvatski digitalni turizam - eTurizam Ministarstva turizma i sporta, u kojem sudjeluje i Istarska županija. Projektom se u potpunosti prešlo na digitalno pružanje usluga kategorizacije turističkog smještaja u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Istarskoj županiji, čime je znatno unaprijeđen ovaj javni servis, kako za građanstvo, tako i za poslovne subjekte u turizmu.Konkretno, od sada će se svi podnesci vezani za upravne poslove Upravnog odjela za turizam Istarske županije obavljati digitalnim putem. 

Prijavom u sustav eGrađani, domaće fizičke i pravne osobe, uključujući i strane državljane, pristupat će portalu eTurizam, gdje će moći predati zahtjev za kategorizaciju svog apartmana ili kuće za odmor, ili npr. za razne promjene, prijave, odjave i sl. vezano za obavljanje svoje turističke djelatnosti u domaćinstvu, obavljanje djelatnosti turističkog vodiča ili dr.Hrvatski digitalni turizam (skraćeno eTurizam) predstavlja jedinstven projekt Ministarstva turizma i sporta, koji prvi put u Republici Hrvatskoj objedinjuje sve usluge u turizmu na jednom mjestu, u formi jedinstvenog suvremenog informacijskog sustava, te ih čini dostupnim korisnicima u svako doba ,online. eTurizam je integrirani informacijski sustav e-usluga u turizmu kojem je cilj kroz digitalizaciju i optimizaciju svih procesa u turizmu potaknuti daljnji razvoj turističkih i ugostiteljskih usluga u Republici Hrvatskoj, ali i unaprijediti komunikaciju i poslovanje između građana i javne uprave u turizmu na bržu i višu razinu. 

Hrvatski digitalni turizam povezuje postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav za javne e- usluge:Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu,Registracija obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja u području turizma i ugostiteljstva i Sustav za dodjelu dostupnih potpora u turizmu.Usluga omogućava fizičkim i pravnim osobama predaju zahtjeva za registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja te zahtjeva za dodjelu potpora u području turizma i ugostiteljstva.Prijavom putem sustava eGrađani, putem poveznice https://eturizam.gov.hr/ od 25. siječnja godine mogu se koristiti sljedeće funkcionalnosti:Podnošenje zahtjeva za prijavu i registraciju obavljanja djelatnosti i Podnošenje zahtjeva za dodjelu i pretraživanje dostupnih potpora. Dodatne informacije dostupne su na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva turizma i sporta i na stranici Istarske županije.