Lokalne vijesti

06.02.2023

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića održana edukacija o važnosti konzumiranja ribe u svakodnevnoj prehrani

U petak, 3. veljače, u sklopu provedbe školskog projekta „Uz obilje morske radosti - djeca će zdravo odrasti“Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića - Čepić je održana edukacija o važnosti konzumiranja ribe u svakodnevnoj prehrani. Projekt je odobren u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba. Edukacija se provodila po jedan sat u svih pet razrednih odjela mlađih razreda. Uz predavanja za učenike su osmišljene i zanimljive aktivnosti. Na pripremljenim listićima crtežom su prikazali kako bi trebao izgledati zdravi obrok uz ribu, povrće i žitarice te su rješavali zadatke tako da su upisivanjem riječi naučili koliko je riba važna za njihov pravilan rast i razvoj.

Edukacije/radionice su održali Olga Dabović Rac, dr.med. specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za rano otkrivanje bolesti i Jovanka Katić, dipl. ing. preh. teh. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. 

Prvo su krenuli u PO Kršan gdje su učenici 1. i 2. razreda zainteresirano pratili predavanje. Bili su veoma aktivni, a i sve su znali o zdravoj prehrani. "Ne volim ribu, ali kad znam koliko je zdrava, pojest ću bar malo… Reći ću mami da češće priprema ribu… Nisam znao da je morski pas jestiv… Ako jedemo ribu postat ćemo snažni poput polarnog medvjeda."

I učenicima trećeg i četvrtog razreda u PO Kršan održane edukacije o važnosti ribe u svakodnevnoj prehrani su bile jako lijepe i zanimljive. Najljepše im je bilo na pripremljenim listićima crtati zdravi obrok s ribom, povrćem i žitaricama te rješavati zadatke tako da se upisivanjem točnih odgovora nauči koliko je riba važna za pravilan rast i razvoj.

Učenici 1. i 4. razreda u Matičnoj školi Čepić su bili veoma zadovoljni:

"Bilo nam je jako lijepo i poučno… Naučili smo da je riba zdrava, puna vitamina i minerala… Moramo je jesti jer štiti oči, srce, kosti i mišiće… Zaključili smo da je važno zdravo se hraniti… Jest ćemo još više ribe."

U KRO 2. i 3. razreda u MŠ Čepić smatraju da je bilo zanimljivo i poučno:

"Naučili smo da je važno jesti ribu… Liječnica Olga nam je objasnila koju hranu trebamo jesti puno, a koju ne.. Nutricionistica Jovanka je govorila o vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima koje nalazimo u ribi i ribljim proizvodima te na koje nam organe to pozitivno djeluje… Crtali smo tanjur sa zdravom hranom… Riješili smo zagonetku i otkrili organe na koje konzumacija ribe ima pozitivan učinak."

I KRO 1., 2. i 3. razreda u PO Šušnjevica su učenici nestrpljivo dočekali predavanje o ribama. Motivirani poučnom prezentacijom oduševljeno su pričali o svojim omiljenim ribljim specijalitetima. Doznali su neke nove mogućnosti i načine pripreme koje će prenijeti svojim roditeljima.

Edukacija o zdravoj prehrani za učenike viših razreda, roditelje, učitelje i kuharskog osoblja nastavlja se u ožujku.