Lokalne vijesti


 

08.02.2023

Nacrt Strategije razvoja pametnog Grada Labina 2022. - 2027. na javnom savjetovanju

Grad Labin na javno je savjetovanje uputio Nacrt Strategije razvoja pametnog Grada Labina 2022. - 2027. Javno savjetovanje otvoreno je do 10. ožujka. Popunjeni obrazac, koji je kao i Nacrt Strategije, dostupan na www.labin.hr, potrebno je dostaviti na adresu elektroničke pošte:loreta.blaskovic@labin.hr.

U uvodu Nacrta Strategije razvoja pametnog Grada Labina 2022.-2027.godine gradonačelnik Valter Glavičić ističe kako im je namjera ovom Strategijom razvoja pametnog Grada Labina učiniti kvalitetne pomake u promišljanju različitih pametnih rješenja koja će kreirati i/ili prilagoditi svakodnevicu građana izazovima današnjice.

Ova će Strategija Gradu Labinu omogućiti nastavak usmjeravanja i prilagodbe na digitalnu eru, ne zanemarujući pritom brigu o prirodnim ljepotama i okolišu, što će voditi cjelokupnoj pametnoj održivosti. Već započeti projekti, poput Labina – Grada bez plastike i/ili ugradnje solarnih panela, utabali su dobar put u smjeru pametnog i zelenog grada, koji ima jasnu viziju budućnosti: Labin kao atraktivno mjesto za život i poslovanje, koje odgovara na potrebe i izazove njegovih žitelja kroz potencijal novih tehnologija. Projekti detektirani kao prioriteti rezultat su višegodišnjih participativnih procesa s građanima Labina i temelje se na našim sveobuhvatnim potrebama, između ostalog, poticanje upotrebe obnovljivih izvora energije, razvoj javnog ekološkog prihvatljivog prijevoza, povezanost javnog, privatnog i civilnog ekosustava grada u cilju ostvarenja poslovne izvrsnosti, razvoj biciklističkih staza, obnova zelene infrastrukture i ostalo. Vjerujem da Labin može postati dobar primjer grada koji će živjeti prednosti budućnosti, nikada ne smetnuvši s uma njegovu bremenitu prošlost, koja nas je učinila prilagodljivijima novom vremenu, a ovaj će nas strateški okvir usmjeravati u sve ono što smo si zacrtali kao prioritet – grad koji uz kvalitetnu infrastrukturu, nudi i prilike za svakojaki razvoj cjelokupne zajednice, koja aktivno i uključivo promišlja o „Smart City konceptu“ i njegovoj implementaciji na lokalnoj razini“, poručio je gradonačelnik Valter Glavičić.