Novosti

15.03.2023

Nema više čekanja: Ovo su najbolji televizori za igranje igara

Prilikom preuređenja ili opremanja vašeg doma, kupnja televizora jedno je od značajnijih ulaganja, a izbor različitih tehnologija i funkcionalnosti koje se dostupne, danas je uistinu velik i raznolik.

Ako ste strastven igrač video igrica i želite koristiti televizor kao monitor, odabir pravog s odgovarajućim funkcijama ključan je kako biste doživjeli najbolje iskustvo igranja. Odabir kvalitetnog televizora za igranje igara može vam pružiti realističan prikaz i omogućiti vam da se osjećate kao da ste dio svoje omiljene igre. No s velikim izborom televizora na tržištu, odlučiti se koji je onaj pravi za vas, može biti pravi izazov.

Kako bi vam olakšali kupnju, donosimo nekoliko faktora koje bi trebali uzeti u obzir prilikom odabira televizora za igre. 

Input lag i stopa osvježavanja zaslona

Najvažniji kriterij prilikom odabira televizora za gaming je niski input lag ili ulazno kašnjenje. Ulazno kašnjenje je kašnjenje između trenutka pritiska nekog gumba na kontroleru i odvijanja odabrane radnje na vašem zaslonu. Što je niži input lag, igra je osjetljivija na odabranje radnje, dok veliko kašnjenje unosa igre može dovesti do toga da igra djeluje sporo ili ne reagira. Idealno ulazno kašnjenje televizora pogodnog za igranje igara je do 20 milisekundi.

Osim ulaznog kašnjenja, još jedan faktor koji se treba ozbiljno razmotriti kako bi vaša igra tekla glatko i brzo reagirala je stopa osvježavanja zaslona. Stopa osvježavanja odnosi se na to koliko puta je slika na ekranu ažurirana u sekundi, a velika brzina osvježavanja posebno je bitna za ljubitelje akcijskih igara. Prosječan televizor ima stopu osvježavanj od 60 Hz, ali za igranje se preporučuju televizori s brzinom osvježavanja od minimalno 120 Hz, a na tržištu se mogu pronaći i televizori od čak 240 Hz. Bitno je napomenuti da stope osvježavanja ne znače i značajnu razliku u kvaliteti slike, ali utječu na cijenu uređaja.

Rezolucija i tehnologija zaslona

Prilikom odabira gaming televizora razlučivost je još jedan od važnih čimbenika koje treba uzeti u obzir. Veća rezolucija podrazumijeva i detaljniji prikaz i realističnije iskustvo igranja. Danas su uobičajene rezolucije televizora 1080p i 4K, a unatoč tomu što je 1080p prikladan za igranje, 4 puta veći broj piksela koji posjeduje 4K, postaje novi standard. Igre sa složenijom grafikom i okruženjima gdje je velika posvećenost detaljima zahtijevaju oštriju i detaljniju sliku koju 4K rezolucija omogućava.

Na tržištu se može pronaći nekoliko različitih tehnologija zaslona, a najpopularniji su LCD, LED, OLED I QLED. Najbolju kvalitetu slike imaju OLED zasloni kod kojih se ističe dubina, izvrstan kontrast i žive boje, što ih čini savršenim izborom za igre, no oni su i najskuplji izbor, baš kao i QLED koji koriste novije tehnologije, ultra finih čestica i vrlo realan prikaz slike i boja. 

Dinamičan način rada

Ukoliko želite živopisne boje i realistično iskustvo igranja, odaberite uređaj koji koristi HDR (High Dynamic range) tehnologiju. HDR tehnologija poboljšava izgled boja i kontrast na zaslonu pružajući živopisnije iskustvo igranja i detaljniji prikaz slike. Na tržištu su trenutno dostupne 4 verzije HDR tehnologije, Dolby Vision, HLG, HDR10 i HDR10+. 

Dodatne značajke televizora za igranje

Pri kupnji televizora za igranje veličina zaslona bitan je faktor, ali ipak ovaj odabir najviše ovisi o prostoru kojim raspolažete i vašim osobnim preferencijama. Velike veličine televizora ne moraju značiti i bolje iskustvo igre pa je bolje uložiti u televizor manje dijagonale koji nudi kvalitetnije druge značajke. Idealan izbor za većinu igrača je televizor veličine zaslona između 40 - 55 inča.

Danas, mnogi televizori nude i značajke koje su specifične za igranje igrice ili različite game mode opcije, kao što je automatsko podešavanje slike, varijabilna stopa osvježavanja i slično. Ako uzmete u obzir ove i ostale značajke koje smo naveli, možete biti sigurni da ćete pronaći najbolji gaming televizor za svoje potrebe.

PLAĆENI ČLANAK