Novosti

17.03.2023

U noći sa subote na nedjelju kontrola alkoholiziranosti vozača

Istarska policija nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa  subote na nedjelju od 22.00 do 05.00 sati, policijski službenici diljem Istre provoditi kontrolu alkoholiziranosti vozača. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice. 

 
Udio prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači na području Policijske uprave istarske  u 2022. godini iznosi 18%, a u 2023. godini 14%, dok je udio u stradavanju (poginuli, teško i lakše ozlijeđene osobe) 2022. u tim nesrećama bio 31%, a 2023. godini je udio u stradavanju 10%, što je još uvijek preveliki udio.
 
Policija apelira na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. 
 
Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1.320 do 2.650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.