Novosti

24.05.2023

Županijska skupština sutra odlučuje o koncesiji nad plažom Maslinica i poništenju natječaja za Girandellu

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Istarske županije vijećnici će odlučivati o davanju koncesije nad rabačkom plažom Maslinica na razdoblje od 20 godina. Ponudu su dostavile tri tvrtke, no dvije su odbijene, pa se predlaže da se koncesija dodijeli obrtu Aqua Fun iz Labina vlasnika Nikole Benazića. Zbog nepotpunim prijava nisu prihvaćene ponude tvrtke Maslinica i Vivi Projekt. 

 
Ponuda tvrtke Maslinica odbijena je radi nepotpune dokumentacije. Nisu dostavili izjavu da su ispunili obaveze iz drugih koncesija te garanciju poslovne banke za ozbiljnost ponude u visini od jedan posto od ponuđene vrijednosti investicije. Ponuda poduzeća Vivi Projekt odbijena je zato što ta firma nije dostavila potvrdu porezne uprave o plaćenim obvezama. U koncesiju na 20 godina dat će se 5.795 metara četvornih plaže.Aqua Fun će, ako dobije koncesiju, plaćati godišnje 60.268 eura, za stalni dio. To znači da će za 20 godina platiti 1, 2 milijuna eura. No, uz to će morati plaćati i promjenjivi dio naknade koji će ovisi o ukupnom prihodu, a iz kojeg za naknadu mora isplatiti 12 posto.
 
Koncesijom za gospodarsko korištenje pomorskog dobra obrtu Aqua Fun se, naime, omogućuje iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, rekvizita za sport i rekreaciju, motornih brodica, jet skija i bavljenje ugostiteljstvom. U odluci je također navedeno da koncesionar „sredstvima za obavljanje djelatnosti“ smije zauzeti čak 60 posto površine, dok ostalih 40 mora ostati slobodno.Potkoncesije, piše, nisu dozvoljene, ali, navodi se u nastavku, iznimno je dopušteno sklapanje ugovora za obavljanje „sporednih djelatnosti manjeg opsega na manjoj površini pomorskog dobra“. 
 
Inače inicijativu prema Županiji da se pokrene natječaj za višegodišnju koncesiju nad plažom Maslinica pokrenula je tvrtka Maslinica. Sutra će se pred županijskim vijećnicima naći i odluka o poništenju postupka davanja koncesije na drugu rabačku plažu Girandella, plažu koja se proteže od Valamarovog hotela Girandella sjeverno do „Golubijere“. 
 
Na natječaj za davanje koncesije javila se jedino tvrtka Smoković iz Labina čija ponuda nije bila uredna, odnosno nisu dostavili potvrdu nadležne porezne uprve o plaćenim dospjelim obvezama temljem javnih davanja. Procijenja vrijednost koncesije za „Girandellu“  kao prirodnu stjenovitu obalu iznosila je  tri milijuna eura.