Novosti

25.05.2023

Potpore Istarske županije za turističke proizvode dobili Turistička zajednica Svete Nedelje, Općina Pićan, Turistička zajednica Kršana i Interpretacijski centar Vlaški puti

Istarski župan Boris Miletić potpisao je jučer u Staroj školi u Pazu, ugovore o dodjeli potpora turističkim proizvodima i projektima na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije u 2023. godini, a sve u cilju da ta područja svoju turističku ponudu i proizvode dovedu na razinu turistički razvijenih dijelova Istre. Potpore se dodjeljuju petu godinu zaredom, a u ovogodišnjem županijskom proračunu za tu je svrhu osigurano 73.600,00 EUR. Župan Miletić naglasio je da je Istra šampion hrvatskog turizma, ali je nužno razmišljati o održivosti ovog sektora i zaštiti našeg prostora. 

 
Turizam ima svoje lijepe strane, ali ima i svoje izazove. Moramo razmišljati o domicilnom stanovništvu i o njihovoj kvaliteti života.  Činjenica je da istarski turizam čini čak 7 % hrvatskog BDP-a, ali ako želimo i dalje biti izvrsni, moramo gledati u budućnost. Upravo tu vidim veliki potencijal manje razvijenih turističkih sredina ili, drugim riječima, onih koje imaju zaista veliki potencijal rasta ukoliko budu pametno razmišljali i provodili projekte. Što se tiče turizma, kvantitetu smo definitivno dostigli na što ukazuje podatak od oko 4,7 milijuna turista koji su lani došli u Istru i ostvarili skoro 30 milijuna noćenja. Velike su to brojke i zato se moramo usmjeriti isključivo na kvalitetu i ne težiti više kvantiteti. Cilj nam je imati kvalitetan turistički proizvod tijekom cijele godine te trebamo težiti, našoj tradiciji, autohtonosti, dakle onome što Istra može ponuditi, a što se ne može pronaći na drugim mjestima.  Čestitam vam na uspješno prijavljenim projektima i na kreativnosti. Drago mi što smo danas ovdje na ovome području jer je Općina Cerovlje jedan od dobitnika sredstava. Kroz ovaj program potvrđujemo da razmišljamo o cijeloj Istri i kao što volim istaknuti meni je svaki kutak i svaki čovjek naše Istre podjednako bitan“, rekao je župan Miletić.
 
Resorna pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković osvrnula se na Javni poziv na koji je, kako je rekla, pristiglo 27 prijava te je nakon provedene administrativne provjere i evaluacije odabrano 17 projekata kojima su dodijeljena sredstva. Sredstva su između ostalih dobili i Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja, 5300 eura  za nadogradnju i uređenje pješačke staze Kalića i bukalete, Općina Pićan, 2 tisuće eura za uređenje izletišta Bolobonski puči, Interpretacijski centar Vlaški puti u Šušnjevici, 1500 eura za nastavak projekta uređenja i opremanja Interpretacijskog centra Vlaški puti te tematskih staza Putevi kontrabanda i Turistička zajednica Općine Kršan, 1500 eura za interaktivnu virtualnu turu kroz Stari grad Plomin.